НОВИНИ

ОТ СЕДМИЦАТА: Стивън Сегал - айкидо, Холивуд и будистки храм в Сърбия

Героят от американските екшъни Стивън Сегал има доста по-сложна амбиция от това да победи лошите. Сегал на практика вече рекламира Сърбия - страна, която се стреми да влезе в Европейския съюз, но която все още се свързва с войните в Югославия.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
08:38, 16.01.2016
Чете се за: 01:08 мин.
Още
седмицата стивън сегал айкидо холивуд будистки храм сърбия

Сърбия преживя ужасна несправедливост в новата история, в Америка все още съществуват предрасъдъци за сърбите и погрешни представи за събитията от деведесетте години на миналия век, каза Сегал.

Американският боец получи сръбско гражданство на 8 януари с декрет подписан от сръбския премиер Александър Вучич. Също като руският паспорт на Жерар Депардийо, събитието стана централна новина. Общото между двамата е руската връзка - Сегал често посещава Русия, в приятелски отношения е с президента Путин, освен това заяви, че дядо му е монголец от Русия. Миналата година Сегал беше сред специалните гости на парада на Червения площад, по случай 70-годишнината от победата във Великата отечествена война.

;

До сръбското гражданство се стигна след две посещения на актьора в Сърбия, където той се срещна и с премиера, и с президента Томислав Николич. Освен това звездата раздаде подаръци на деца в сиропиталище и свири на открито с групата си на Нова година.



" Не станах натурализиран сърбин, за да представлявам Сърбия в чужбина. Убеден съм, че мога да направя много в страната", заяви Сегал в първото си интервю след получаване на гражданството за агенция Sputnik.



На 63 години Сегал получи предложение да обучава сръбските специални полицейски части. Актьорът е живял близо 20 години в Япония и има черен пояс и седми дан по айкидо. Сегал има намерения да открие школа по японското бойно изкуство. Звездата владее още карате и джудо.



Според интервюто му за Sputnik, Сегал иска да накара Холивуд да дойде в Сърбия и да създаде инфраструктура за развитие на киноиндустрията. Сегал разкри и намерението си да допринесе за възстановяването на прочутото сръбско филмово студио " Кошутняк", което преживявава труден период.



Стивън Сегал е известен с подчертания си интерес към будизма. Няколко пъти посещава руската република Калмикия, най-голямото убежище на тибетци в Европа.



Сега проявава интерес към проект за реставрация на най-стария будистки храм на калмики на стария континент.Храмът е в Белград и е бил отворен за посещение в периода 1928-1944 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има 10 убити след нападението в Буркина Фасо
Има 10 убити след нападението в Буркина Фасо
Протестна мрежа поиска оставката на правителството
"Протестна мрежа" поиска оставката на правителството