Производители от шивашкия бранш се оплакват от липсата на квалифицирана работна ръка. На фона на тази негативна тенденция търсенето на стоки, произведени в България се увеличава. Това стана ясно по време на изложението "Доверете се на българското", което започна днес в ЦУМ.

В десетото издание на изложението "Доверете се на българското" се включиха 40 фирми, които предлагат pазлични продукти. Тук всеки може да намери стоки за дома, козметика, дрехи, облекла и хранителни продукти. Близо 90 % от участниците са малки фирми с под 10 служители.

Милен Моллов - организатор: Повечето от тях нямат дори магазини и това е единствения начин да се покажат на българския пазар. Имаме си клиенти, които са редовни и очакват всяко издание на изложението, защото за тях е традиция да си купят български продукт.

Основен проблем за производителите се оказва, че е липсата на квалифицирана работна ръка.

Младен Джулиев - собственик на фирма за дрехи: В България се говори, че има голяма безработица, но реално когато се потърси персонал, се оказва, че не е лесно да се набере. Т.е. качествен персонал, който да върши необходимата възложена работа.

Изложението "Доверете се на българското" ще продължи до 8-ми октомври.