НОВИНИ

България първа в Европа ще въведе паспорт за автомобилите

До края на седмицата изтича времето за обществено обсъждане на Проектозакона за пътните превозни средства. Според него всяка кола ще трябва да има задължителен паспорт, а контролът при проверката за техническа изправност на автомобила ще бъде затегнат.

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
13:32, 13.08.2019
8349
Чете се за: 00:40 мин.
У нас
Георги Илиев, собственик на сервиз: Идеята за електронно досие на автомобила не е нова, тя отдавна беше като предложение да се направи. Това е добър знак и добър подход, иновативен, защото никъде в Европа няма такова нещо. Идеята на електронното досие всъщност е, всяка една операция по автомобила като ремонт, подмяна на някакви възли, всичко това да бъде регистрирано в един електронен регистър.

Новорегистрираните автомобили, според проектозакона, независимо дали са чисто нови или втора употреба, ще минават през първоначално създаване на досие, както се издава талон, а по-нататък, в процес на посещение на сервиз, извършената операция да бъде вписана в паспорта на автомобила, каза още Георги Илиев.

Според специалистите, регистрационният режим на сервизите, които трябва да се запознаят с новата идея за електронно досие на всяка кола и оборудват с електронния регистър, ще бъде лек.

Няма да има усложнения и при изпълнението на годишните технически прегледи, тъй като в регистъра трябва да се отбележи само кога и по какъв начин е минал самият преглед.

До края на тази седмица, проектозаконът за пътните превозни средства е подложен на обществено обсъждане и тепърва ще се разбере дали ще бъде приет и дали ще влез в сила.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Черна гора влиза в сила забрана за пушене на закрито
В Черна гора влиза в сила забрана за пушене на закрито
Туристите, блокирани на остров Самотраки, ще бъдат извозвани от утре
Туристите, блокирани на остров Самотраки, ще бъдат извозвани от утре