До края на седмицата изтича времето за обществено обсъждане на Проектозакона за пътните превозни средства. Според него всяка кола ще трябва да има задължителен паспорт, а контролът при проверката за техническа изправност на автомобила ще бъде затегнат.

Георги Илиев, собственик на сервиз: Идеята за електронно досие на автомобила не е нова, тя отдавна беше като предложение да се направи. Това е добър знак и добър подход, иновативен, защото никъде в Европа няма такова нещо. Идеята на електронното досие всъщност е, всяка една операция по автомобила като ремонт, подмяна на някакви възли, всичко това да бъде регистрирано в един електронен регистър.

Новорегистрираните автомобили, според проектозакона, независимо дали са чисто нови или втора употреба, ще минават през първоначално създаване на досие, както се издава талон, а по-нататък, в процес на посещение на сервиз, извършената операция да бъде вписана в паспорта на автомобила, каза още Георги Илиев.

Според специалистите, регистрационният режим на сервизите, които трябва да се запознаят с новата идея за електронно досие на всяка кола и оборудват с електронния регистър, ще бъде лек.

Няма да има усложнения и при изпълнението на годишните технически прегледи, тъй като в регистъра трябва да се отбележи само кога и по какъв начин е минал самият преглед.

До края на тази седмица, проектозаконът за пътните превозни средства е подложен на обществено обсъждане и тепърва ще се разбере дали ще бъде приет и дали ще влез в сила.