НОВИНИ

От утре у нас започва работа Европейската гранична и брегова охрана

Европейската гранична и брегова охрана ще започне работа утре от българо-турската граница. Новата мегаагенция на Европейския съюз ще има за задача да наблюдава и охранява съвместно с държавите-членки външните граници на Европейския съюз.

Александър Марков
от Александър Марков
17:42, 05.10.2016
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

До създаването на единен орган, който да пази границите на Европа, се стигна, след като над 1 милион бежанци безпрепятствено влязоха в ЕС и прекосиха континента през 2015-та, като отвориха т.н. Балкански маршрут и така застрашиха бъдещето на Шенген.

Утре на "Капитан Андреево" премиерът, вътрешният министър в присъствието на евро комисаря по миграцията, директорът на Фронтекс и европейски вътрешни министри ще дадат началото на работата на Агенцията. Сега оттам включваме Александър Марков.

;

Село Щит е едно от селата, които са на първа линия преди границата. Село, откъдето преминаваха десетки мигранти денонощно. Мигрантският поток през селото значително е намялал, разказват местните. Днес видяхме и един от самолетите на Фронтекс за въздушно наблюдение, които дежурят заедно с българската Гранична полиция. Дали, обаче, въпреки оградата, въпреки видеонаблюдението и строгите мерки по охрана на границата мигранти не влизат

Село Щит е последното преди българо-турската граница на 15 км. от Свиленград.
Овчарят бай Иван е виждал неведнъж групи мигранти да пресичат местността. Най-лесна за преминаване е местността Солана, където има малко дерета.


- Ей там долу до Каспието, дето сложихме оградата, те сега кълцат я и минават оттам.
- Какво кълцат?
- Оградата.
- А къде я кълцат?
- Ами там долу, къде.

Георги Митев е горски на селото и казва, че теренът е равен като тепсия, съответно лесен за преминаване.

Георги Митев, горски служител на с. Щит
Ми едно момче беше там с една раница на гърба. Даже поиска вода. Викам ето. Дадох му вода, пи. И казах му, че тук има полиция. Звъннах на полицията и те дойдоха и го вземаха.

Местните разказват още, че по пътя в района на стария кльон също са забелязвали групи или по единично бежанци.

Виждали сме тук на двора. Деца, съжаляваме ги, те не бягат от нещо хубаво. - А семейства виждала ли си? - Ми те имат семейства, ама кой приказва с тях, нямаме разговор.

Хора като нас. Хора като нас. Тръгнали, бягат, млади момчета. - На групи? - И на групи, и по двама, по трима, по един съм виждал. - Млади момчета? - Да. - Нещо говориш ли си с тях? - Не, не можеш. Те, като те видят, и веднага се крият в храстите.

Село Щит е на метри от оградата. Видеонаблюдението е денонощно. Съвместните патрули на Граничната полиция и армията са в центъра на селото в заставата. И Фронтекс са вече тук.

Един от полицаите, наскоро арестувани на Граничен пункт "Капитан Андреево" за корупция и трафик на мигранти, е именно от село Щит, разказаха още местните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест на бежанците в Сърбия
Протест на бежанците в Сърбия
Арестуваха осем души, изработили 3 млн. фалшиви евро
Арестуваха осем души, изработили 3 млн. фалшиви евро