От утре влиза в сила новата наредба за обществения ред в София. Основната й цел е да ограничи шума в жилищните сгради и публичните пространства и да направи средата за живот по-тиха и спокойна. Гражданите ще бъдат глобявани, ако вдигат шум между 22:00 часа и 8:00 сутринта, както и между 14:00 и 16:00 часа и в почивните дни. Наредбата забранява и просенето и миенето на стъклата на колите по светофарите.

За първи път общинска наредба категорично забранява шумните строителни дейности във времето прието за следобедна почивка.

Иван Илиев, вносител на наредбата: А през празничните дни интервалите са още по-стеснени от 21 до 9 отново от 2-4, така ние постигаме една по-благоприятна среда.

При първо нарушение строителните фирми, които не спазват ограничението, ще бъдат глобявани с 500 лв., а при повторно - с 1000 лв. Много от майсторите вече знаят за наредбата и в 14 часа спират да вдигат шум.

Георги Камберов, строител: От 2 до 4 е режим, след 4 си бачкаме.

БНТ: Иначе може някаква тиха дейност да извършвате?

Георги Камберов, строител: Много ясно, иначе хората имат малки деца, не могат да спят, трябва да си отпочиват хората.

Забраната няма да важи за общинските строителни обекти като метрото например, което има строг график. А иначе, независимо дали планирате домашен ремонт през почивните дни или искате детето ви да се упражнява на музикален инструмент, ще трябва да помолите за съгласието на вашите съседи, иначе е възможно да ви глобят със 100 лв.

Наредбата забранява и събирането на парични дарения по улици, площади и подлези.

Мими, бездомна: Нямам къде да живея, да крада ли? Аз живея в Захарна фабрика дом за временно настаняване "Света Мария".

Ще бъдат глобявани и така наречените миячи на стъкла по светофарите. Глобата е между 100 и 300 лв.

Иван Илиев, вносител на наредбата: Същите глоби касаят и водачите, които искат или плащат тази услуга.

Новата наредба не забранява уличните музиканти, но те ще могат да свирят само на определени места и след позволение от общината.