НОВИНИ

От връх Ком до нос Емине... за 3 дни (на живо)

От връх Ком до нос Емине - 650 км за три дни! Първият щафетен поход събра над 60 ентусиасти от туристическо дружество "Старопланински турист" - гр. Етрополе. Вдъхновени от българската история, те приеха предизвикателството да преминат през най-трудния у нас туристически маршрут. News.bnt.bg тръгна по стъпките им, за да ви покаже красотите на Балкана от край до край.

Росица Белева
от Росица Белева
10:12, 08.07.2016
11044
Чете се за: 06:09 мин.
Още
връх ком нос емине дни живо

А поводи да прекосиш родината по билото на величествената Стара планина винаги се намират. Тази година изпитанието е по случай 121 години от началото на организирания туризъм у нас, 140 години от Априлското въстание и 80 години от създаването на ТД "Старопланински турист" - град Етрополе.

650-километровото приключение започна днес - 8 юли, точно в 8 часа. Финалът е на 10 юли, а крайната точка е нос Емине.

News.bnt.bg ще проследи в реално време как любители и утвърдени туристи ще изпълнят целта си - да популяризират пешеходния туризъм и да се придобият навици за природосъобразен живот при летни условия.

Маршрутите

I-ви маршрут: х. Ком - х. Петрохан - село Лакатник

II-ри маршрут: село Лакатник - х. Лескова - х. Витиня - х. Кашана

III-ти маршрут: х. Кашана - х. Георги Бенковски - х. Козя стена - Троянски проход

IV-ти маршрут: Троянски проход - х. Добрила - з. Ботев - х. Тъжа

V-ти маршрут: х. Тъжа - х. Узана - пр. Шипка

VI-ти маршрут: пр. Шипка - х. Бузлуджа - х. Грамадлива - Прохода на републиката

VII-ми маршрут: Прохода на републиката - х. Чумерна - пр. Вратник - гр. Котел

VIII-ми маршрут: гр. Котел - Върбишки проход - Ришки проход - село Дъскотна

IX-ти маршрут: село Дъскотна - село Козичино - нос Емине


Легендарният пешеходен маршрут Ком – Емине представлява пресичане на цяла България по билото на Стара планина, от границата със Сърбия (връх Ком) до Черно море (нос Емине). Дължината на прехода е около 650 км и преминава изцяло по основното Балканско било. Изкачват се повече от 30 върха над 2000 метра надморска височина, като най-високата точка е връх Ботев с неговите 2376 метра надморска височина. Маршрутът е част от международния пешеходен път Е-3, който свързва Атлантическия океан с Черно море.

;

Първите снимки от тази сутрин с участието на Станислав Зеленков и Слав Николов от гр. Етрополе, по 3-ия етап от маршрута Ком-Емине.

Станислав Зеленков: Като за начало, си забравих всичката вода в колата, която ни докара до х.Кашана. След като тръгнахме, колегата Слав имаше проблем с лявата си обувка, която го убиваше в петата. Известно време ходеше бос по меката като килим трева, след което подложи един чорап под стелката, търсейки така нужния комфорт :) Това ни забави доста, но не паднахме психически... не и докато не седнахме преди малко и установихме, че кило ракия в стъклена бутилка се бе счупило в раницата на Слав. Срещнахме цифра коне, някои от тях препускаха в галоп, други пасяха кротко.
;

Стартира и седмата група от Прохода на Републиката до Котел. Кадрите ни изпрати Мария Христова, град Етрополе.

;

Осем души ще преминат от хижа Тъжа до прохода Шипка. Снимките ни изпрати етрополецът Григор Мишев.

;

III-ти маршрут - Станислав Зеленков и Слав Николов от град Етрополе: В момента се опитваме да намерим каптаж, за да пийнем вода, защото вече е на привършване.

;

Очаквайте много снимки и разкази от дългия път на смелите аванюристи!

;

Нашите герои Станислав Зеленков и Слав Николов най-после са намерили голяма чешма. Сега обаче са загубили обхват. Преди да им привърши батерията, ни изпратиха още една снимка.

;

Седма група, Мария Христова: Отбелязана е вода на картата, но няма. Видяхме две стада с диви прасета и една костенурка. Слагаме табели, които са паднали с дърветата, защото има доста объркващи места. Сега хапваме пъпеш и продължаваме към хижа Чумерна, но понеже се загубихме, поради падналите табели с дърветата, може да останем и в хижа Буковец и да не успеем да стигнем до Чумерна.

;

Туристите от I-вия маршрут са стигнали до хижата. Всичко е минало без проблем и маркировката е била ОК. Не са имали нужда дори от GPS.

;

5-6 км остават на планинарите от IX-ия маршрут до хижа Топчийско. Открили са над 10 чешми! Всички са преминали успешно маршрута през днешния прекрасен ден за разходка.

;

Около 3 часа още трябва да вървят до хижата Станислав Зеленков и Слав Николов.


;

Петата група бодро премина част от маршрута и вече стигна до хижа Мазалат.

По въжетата на Пеещите скали...

По пътеките на Централен Балкан...

;

Знаци по пътя... Четири табели са се сраснали с дървото. Да осъвремени маркировката е една от задачите на VII-та група в похода. Тя координира и целия маршрут, за да улеснени международния поход по маршрут Е-3, който свързва Атлантическия океан с Черно море.

;

"Ние май ще стигнем на челници, много сме зле с времето и даже не починахме като хората", жалват се участниците от VII-мия маршрут.

;

На линия са и участниците от IX-ия маршрут, който започна от село Дъскотна.

;

Успешно приключи първият ден от похода на етрополските планинари. С помощта на светулките достигнаха до хижа Букувец и позакъснелите герои от VII-мия маршрут.

VIII-мият маршрут стартира утре с колелета - от гр. Котел - Върбишки проход - Ришки проход - село Дъскотна.

;

Стартира етап номер осем: Котел - Дъскотна! Източната част на Стара планина според Владимир Павлов е по-приятна за колоездене. За това той се втурва в солово велоприключение по маршрута.

Другият член на екипа (Стефан Павлов) ще го чака на финала с кола, за да го прибере.


;

Към прохода Вратник и изворите на река Камчия тръгва днес седмата група. Дано да успеят да наваксат закъснението. Тази вечер ще нощуват под открито небе.

;

Планинарите от IX- ия маршрут вече напуснаха Топчийско. Маршрутът е лек, по черен път и с добра маркировка, споделя Марияна Иванова.

Времето е идеално за вървене, но пак има изненади.

Между Топчийско и Козичино ги поздрави и Марко!

Ето ги и Доброванските гъби.

;

Впечатляваща гледка от VI-ти маршрут. Снимката ни изпрати Антония Каменова, която се движи с групата от Бузлуджа към х. Кръстец.

;

Славно напредва и IV-ият маршрут от Троянския проход към Тъжа.

Снимка по пътя от хижа Добрила към връх Амбарица.

;

Когато си на път, винаги има изненади. След вчерашния преход първа група окапа. Днес са в намален състав - двама участници са се отказали на х. Петрохан. Останалите катерят към Лакатник.

;

Връх Купен е вече покорен! Браво на Ивайло Димитров, Васил Ивайлов и Илиян Александров от IV-ия маршрут.


Голям Купен е остър скалист връх в централна Стара Планина с типичен алпийски профил. Част е от траверса х. Добрила – Връх Ботев. Висок е 2169 m.

На запад посредством тясна седловина е свързан със съседния връх Малък Купен.


В подножието между двата върха се намира единственото високопланинско езеро в Стара Планина – Локвата.

;

VII-ият маршрут вече достигна Говежда поляна. Групата вчера е преминала 25 км, днес се очаква също толкова. Времето е с нас и се движим добре, споделя Мария Христова.

Минали са през резерватите Бяла крава и Сини бряг, видели са сърна, но са снимали необичайно дърво.

Живи и здрави на връх Буковец.


;

Планинарите от V-ия маршрут вече достигнаха до хижа Узана. Всичко върви по план, споделя Григор Мишев.

Минали са през географския център на България.

В прегръдката на разкошно дърво...

Време и за почивка на хижа Партизанска песен.

;

Напредва и соловият велопоход на Владимир Павлов по VIII-ия маршрут. Денят му започва с леко лутане, но сравнително бързо хваща верния път. След около три часа успява да стигне до Върбишки проход. От там пътят му също е приятен, докато не попада на табела с надпис "от тук започва ужасът на Риш"...

Следват 4 часа борба с храсти, тръни, коприва, камъни и какво ли още не.

Владимир Павлов: На Ришки проход ме чакаше подкреплението. Дадох си 30-ина минути почивка и газ към Дъскотна. Планът е да довърша етапа още днес и след това с колата да на стигнем групата от последния етап. Надявам се и мисля, че пътят от тук до Дъскотна ще е доста по-добър от последните около 25 км.

За усилията си Влади получава една хубава гледка като награда.

;

Успешно премина денят и за участниците от III-ия маршрут. Днес Станислав Зеленков и Слав Николов нямаха проблеми с водата и пътят към целта вървеше по-гладко. Разговорът ни премина само в снимки...

;

Какво се случва по пътеките на VI-ти маршрут: пр. Шипка - х. Бузлуджа - х. Грамадлива - Прохода на републиката, вижте през обектива на Ангел Димитров...

;

Ползотворно приключи вторият ден от похода на етрополските авантюристи. Едни браха гъби, други лайка... На трети им се прииска да пояздят.

Участниците от VII-ия маршрут отново сменяха туристически табели и това доста ги забави. След 15-часов преход най-накрая успяха да стигнат до изворите на р. Камчия. Дано утре да изпълнят мисията си навреме. Тази нощ ще спят под открито небе.

;

От хижа Кръстец към хижа Грамадлива потегля днес VI-ият маршрут.

;

От Изворите на Камчия тръгва днес VII-ият маршрут с отправна точка град Котел.

;

Снощи към 19:30 след 13 часа каране, бутане и малко носене на колело Владимир Павлов завърши VIII-ия етап Котел - Дъскотна.

Владимир Павлов: От Ришки проход до Дъскотна беше приятно каране. Цялото приключение беше едно от най- забавните неща, които съм правил в последно време. Благодарен съм, че бях част от приключението на още десетки приятели.

;

След като сутринта напуснаха Козичино планинарите от IX-ия маршрут тръгнаха към нос Емине. Преди малко научихме, че вече са видели и морето.

;

Екипът на маршрут V стигна до крайната си цел прохода Шипка! Успех на останалите, пожела Григор Мишев и се отправи с групата да разпусне на басейн.

Последни метри до прохода, настроението на групата е приповдигнато.

Ето така започна третият ден...

;

Маршрут VII се движи бавно и маркира пътеките от Изворите на Камчия до Околчеста поляна. Попълниха загубата на членове в групата с ентусиаста от Карнобат Тодор Христов.

За съжаление, Албена Соколова отпадна поради силна обща преумора и мазоли от долната страна на ходилата. Първия ден планинарите преминаха 25 км, вчера - 28 км, очаква се днес да вървят отново около 25 км. Крайната цел е гр. Котел.

;

Успешно стигнаха крайната точка участниците от VI-ия маршрут.

Днес потеглиха рано от хижа Кръстец, около 14 часа достигнаха хижа Грамадлива.

Антония Каменова ни изпрати снимка на Калъшка чукара (946 м).

;

Много близо до нос Емине е групата от IX-ия маршрут.

;

Всички участници в похода изразиха удовлетворение от успешното му завършване, заредени са положително от преживените емоции по билото на "гордата Стара планина” и се гордеят, че са били съпричастни и единни за реализирането на една добра идея. В края на маршрута обаче туристите се почувстваха ощетени, че не могат да достигнат до крайната точка - нос Емине и фара. Добре би било, ако може да се стигне там, да има безопасен достъп до морето.

Ръководството на дружеството благодари на БНТ, че прие да отрази по този начин проявата им: "Това ни помогна да бъдем в по-добра връзка помежду си, сплоти ни още повече, увеличи желанието ни да завършим успешно нашата "мисия”. Благодарим на всички ръководители на етапи за осъществяването на добрата организация на похода и на всички участници за проявения ентусиазъм и отговорност при провеждането му."


Край на похода сложиха планинарите от IX-ия маршрут. Малко преди 18 часа те достигнаха нос Емине. Марияна Иванова ни изпрати и снимка като доказателство за успешно изпълнената мисия на "Старопланински турист" - град Етрополе.

Поради мисията да маркира туристическия път групата от VII-ия маршрут изостана много с времето и се наложи да прекъсне на м. Зелениче, откъдето ги взеха с кола.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мотивите на СГС за отказа на регистрация на партия ДОСТ
Мотивите на СГС за отказа на регистрация на партия ДОСТ
Пети полицай загина след престрелката в Далас
Пети полицай загина след престрелката в Далас