НОВИНИ

От вторник в "Денят започва": Нова поредица „Денят на оркестъра"

През август екипът на сутрешния блок "Денят започва" започва новата поредица - „Денят на оркестъра", която зрителите могат да гледат всеки вторник и четвъртък. Репортерът Тихомир Игнатов и операторът Красимир Стоичков ще разкажат в 8 епизода историите на музиканти от духовите оркестри в България. Повечето от тях съществуват благодарение на ентусиазма на инструменталистите, които паралелно с музиката, са принудени да работят и на още едно място, за да се грижат за семействата си.

Цанка Николова
от Цанка Николова
10:45, 29.07.2017
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Това са Виво Монтана. В началото ученически оркестър, днес - гордостта на цялата област. Познатата ни балканска и ъндърграунд музика след тяхната намеса вече е с модерно звучене. В репертоара си музикантите използват български фолклорни, етно, джаз, фънк и поп елементи.

Пламен Крумов, ръководител: Имаше такъв период 90-те години, когато почти бяха замрели духовите музики. Младите хора въобще не знаеха за какво става въпрос и в самото съзнание на подрастващото поколение духовата музика беше музиката на дядо, която е слушана преди много време. С моя ентусиазъм и със събирането на тези момчета показахме че всъщност има хляб в това нещо и има голямо търсене и това си е нашият бит, това си е балканското, това си е нашия звук.

- музикант: Мисля, че за в бъдеще ще се развива все повече и повече ще има тепърва нови и нови състави. Тая музика ни е най-сладка, най-блага, така да се изразя.

- жена: В много села е имало такива оркестри, докато сега ги няма, просто се разпадат.

- мъж: Ако не е духовата музика, хората хептем ще им падне стандарта на настроението за живот.

Макар всяко едно от момчетата да работи нещо различно, това, което ги обединява, е музиката. Музикантите от Виво Монтана прекарват всяка една свободна минути заедно и са толкова близки, че когато един закъснее, изостават всички; когато един свири фалшиво, цялата мелодия е фалшива.

Пламен Крумов: Нашата сила е в колектива, който имаме в приятелството, което имаме. Заедно тренираме, по цял ден свирим, може би, когато сме в Монтана се разделяме, само когато спим и си отидем вкъщи. Иначе сме постоянно заедно, постоянно творим и това е нашата сила. Силата идва от нашето приятелство.

Разказа за Виво Монтана може да видите на 1 август в "Денят започва".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Международният панаир на занаятите и изкуствата започва във Варна
Международният панаир на занаятите и изкуствата започва във Варна
Нови цени на плажа във Варна
Нови цени на плажа във Варна