НОВИНИ

От Закрила на детето не успяха да се срещнат с майката на близнаците в Пловдив

Двете близначета от Пловдив са болни от детска церебрална парализа, съобщи личният им лекар доктор Янко Трифонов. Той е установил начална фаза на заболяването още когато са били на шестмесечна възраст. Два пъти е давал направления на майката за преглед при специалист, но тя не ги е водила.

закрила детето успяха срещнат майката близнаците пловдив
bnt avatar logo
от БНТ
16:48, 21.02.2018
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Докторът не е виждал децата от 11 месеца. Близнаците втори ден са в Университетската болница „Свети Георги" в Пловдив. Момченцето е в кома, а състоянието на момиченцето бавно се подобрява. Двете деца са недохранени, тежат под 9 килограма, казаха от Агенцията за социално подпомагане.

Полицията освободи от ареста майката след като изтече 24-часовото ѝ задържане. 38-годишната Иванка Стефанова не отвори вратата на апартамента си днес нито на експертите от Закрила от детето, нито на журналистите, за да чуем от нея как се е грижела за децата си.

Двата огледа на апартамента, извършени от полицията, са установили, че няма данни за упражнено насилие над близнаците. Установено е, че действително има паднал гипсов орнамент върху леглото на децата, който е причинил тежката черепно-мозъчна травма на момченцето, както е разказала майката.

Социалните работници са се свързали с бабата на децата, която живее в Стамболийски. Тя е не е виждала внуците си от година и половина, тъй като майката не е позволявала контакт с тях.

Надя Танева, директор „Социално подпомагане" - Пловдив: Към момента бабата по бащина линия е декларирала устно своето желание да се грижи за децата, както и декларирала своето желание да бъде придружител в детска клиника. Категорично казвам, че ние на този етап при изписването на децата, особено на момиченцето, което очевадно ще бъде по-скоро, няма да бъде предприета мярка връщане в семейна среда, тоест нито при майката, нито при близки и роднини, защото процесът на проучване няма да бъде приключил.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МОН обяви мерки за по-леки ученически раници
МОН обяви мерки за по-леки ученически раници
Започна ремонт на костницата в храма „Свети Иван Рилски ” в Кресна
Започна ремонт на костницата в храма „Свети Иван Рилски ” в Кресна