НОВИНИ

Отбелязваме 140 години Национален военен университет

Президентът призова държавата да инвестира повече в подготовката на бъдещите военни. Поводът - 140 години от създаването на първото военно училище в България, събра във Велико Търново върховния главнокомандващ на армията ни и министъра на отбраната.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
19:34, 26.11.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

В приветствието си към офицерите и курсантите президентът Румен Радев подчерта, че днес военното образование е изправено пред сериозни изпитания, а динамичната и непрекъснато изостряща се среда на сигурност и ограничените ресурси увеличават изискванията към военнослужещите.

Румен Радев - президент на България: В тази сложна обстановка армията продължава да се топи, а все още не намираме необходимата политическа воля и ресурси да се прекрати отливът на хора. Днес българите ясно усещат, че във време, в което са изморени от корист, сметки и лъжи, имат все повече нужда от хора, отдадени на България. Убеден съм, че вие сте хората, на които България може да разчита.

В словото си министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че голяма част от обществото и политическия елит са смятали, че след като сме членове на НАТО, ще има кой да ни пази, кой да ни подарява въоръжение. По думите му обаче тази илюзия започва да се изживява.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Няма държава, която може да бъде силна, стабилна, просперираща, ако чака някой друг да гарантира нейната сигурност, сигурността на България, нейната териториална цялост, независимост, е зависила и ще зависи от вас, господа офицери и бъдещи офицери.

Честването на празника на университета щe продължи и утре, когато в криптата на храм „Свети Седмочисленици" ще бъде положена пръст от връх Каймакчалан и Калатепе.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
12 семейства от Хитрино получиха ключовете за новите си домове
12 семейства от Хитрино получиха ключовете за новите си домове
Започват засилени проверки на Пътна полиция
Започват засилени проверки на Пътна полиция