Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева участва в тържественото честване на 141 години от освобождението на Белово и Беловския край.

Белово

© БНТ

Караянчева прие почетния строй на представителните формирования на Специалните сили и поздрави жителите и гостите на града.

„Нека днешният ден бъде тържество на силния дух, на любовта към Отечеството и на вярата, че бъдещето ще донесе радост и благополучие“, каза в словото си Цвета Караянчева. Тя посочи, че датата 14 януари 1878 година е особено важна за поколения българи от Беловския край. Всяка година на тази дата ние сме длъжни да сведем глави в знак на почит към всички онези,които с кръвта, подвига и саможертвата си начертаха пътя на връщането на България на картата на Европа, отбеляза председателят на парламента.

Днес се прекланяме пред паметта и на хилядите руски, финландски, румънски, полски и унгарски войници,оставили костите си по бойните поля на нашата родина. Паметта на всички тях ни е особено нужна днес, за да бъдем сплотени, да преоткриваме завещаните ни ценности, с отговорност и вечна признателност да работим за доброто на страната ни, каза още Караянчева. Нека миналото ни бъде наша опора и спойка, нека неговите герои са нравственият ни ориентир, а техните завети - наш неотменим дълг, призова председателят на Народното събрание.

Тя изтъкна, че трябва да бъдем горди със своята история. Обичайте родината, ценете свободата, имайте самочувствието, че сте българи и помнете, че и днес е нужно да бъдем единни, да имаме общонационални цели, за да съхраняваме идеалите на предците си. Защото ние днес градим нова България- свободна, демократична, равноправна част от голямото семейство на европейските народи. Това е нашето предизвикателство, но и огромна отговорност, посочи Цветя Караянчева.

Гости на тържествата в Белово бяха областният управител на Пазарджик Стефан Мирев, народни представители, военни и ръководители на държавни институции.