Жителите на Елин Пелин тържествено отбелязаха 140 годишнината от рождението на техния патрон - Димитър Иванов Стоянов по-известен под псевдонима Елин Пелин. Съвместно с честванията, посветени на писателя те отдадоха и нужната почит на Апостола на свободата Васил Левски.

Елин Пелин

Елин Пелин - "Певеца на българското село", с творбите си рисува пъстрата картина на селския живот в края на 19 и началото на 20 век. С богата културна програма беше отбелязана 140-годишнината от рождението на писателя. Голямо хоро се изви пред Общината. В него се включиха жители и гости на Елин Пелин. Кметът на града доц. Ивайло Симеонов призна, че сред приоритетите му е младите да познават българските творци и героите, посветили се на Родината.

Ивайло Симеонов, кмет на Елин Пелин: Да показваме на младите колко щастливо живеем точно заради тези хора, които са били будители и са дали и живота си, и творчеството си, за да могат днешните деца да се наслаждават на това невероятно творчество и най-важното да живеем свободни в нашата страна. В последно време започнах да се връщам в творчеството на Елин Пелин и видях, че всъщност не са се променили кой знае колко нещата. За себе си от творчеството на Елин Пелин съм си извадил един отказ: "Ще се оправят работите. Злото не е вечно. Доброто е господар на човешкото сърце."

Като почетни граждани на град Елин Пелин бяха наградени наследниците на великия български писател, които присъстваха на празника. Те получиха като подарък символичния ключ на града. Поздравител адрес изпрати президентът Румен Радев.

Ирина Гъркова - съветник на президента по култура: Без съмнение в разпознаваните и обичани от поколения читатели, художествени образи Елин Пелин втъкава от богатата душевност и ярките характери на своите земляци.

Произведенията на Елин Пелин се отличават с искреност и хуманизъм, преведени са на повече от 40 езика и са сред световната литературна класика.

БНТ се срещна с наследници на Елин Пелин

БНТ се срещна с наследници на Елин Пелин

Отбелязваме 140 години от рождението на Елин Пелин. "Певецът на българското село" ще остане в националната литературна история като един от най-големи...