НОВИНИ

Отбелязахме 140 години от рождението на Елин Пелин

Жителите на Елин Пелин тържествено отбелязаха 140 годишнината от рождението на техния патрон - Димитър Иванов Стоянов по-известен под псевдонима Елин Пелин. Съвместно с честванията, посветени на писателя те отдадоха и нужната почит на Апостола на свободата Васил Левски.

Боряна Благоева
от Боряна Благоева
06:39, 19.07.2017
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Елин Пелин - "Певеца на българското село", с творбите си рисува пъстрата картина на селския живот в края на 19 и началото на 20 век. С богата културна програма беше отбелязана 140-годишнината от рождението на писателя. Голямо хоро се изви пред Общината. В него се включиха жители и гости на Елин Пелин. Кметът на града доц. Ивайло Симеонов призна, че сред приоритетите му е младите да познават българските творци и героите, посветили се на Родината.

Ивайло Симеонов, кмет на Елин Пелин: Да показваме на младите колко щастливо живеем точно заради тези хора, които са били будители и са дали и живота си, и творчеството си, за да могат днешните деца да се наслаждават на това невероятно творчество и най-важното да живеем свободни в нашата страна. В последно време започнах да се връщам в творчеството на Елин Пелин и видях, че всъщност не са се променили кой знае колко нещата. За себе си от творчеството на Елин Пелин съм си извадил един отказ: "Ще се оправят работите. Злото не е вечно. Доброто е господар на човешкото сърце."

Като почетни граждани на град Елин Пелин бяха наградени наследниците на великия български писател, които присъстваха на празника. Те получиха като подарък символичния ключ на града. Поздравител адрес изпрати президентът Румен Радев.

Ирина Гъркова - съветник на президента по култура: Без съмнение в разпознаваните и обичани от поколения читатели, художествени образи Елин Пелин втъкава от богатата душевност и ярките характери на своите земляци.

Произведенията на Елин Пелин се отличават с искреност и хуманизъм, преведени са на повече от 40 езика и са сред световната литературна класика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителството ще приеме Национална стратегия за борба с трафика на хора
Правителството ще приеме Национална стратегия за борба с трафика на хора
Национален протест срещу войната по пътищата тази вечер
Национален протест срещу войната по пътищата тази вечер