България чества Деня на народните будители - на всички просветители, книжовници и революционери, съхранили духовните ценности и националното самосъзнание на българите. Честит празник!

Как отбелязахме днешния светъл празник разказва Милена Кирова, която е на мястото-символ на Будителите - паметникът на светите братя Кирил и Методий.

Празник на духа и духовността, на писаното и изречено слово, което е събуждало, буди и днес - това е първи ноември за всички, които откриват смисъла когато четат, пишат, мислят, създават своето интелектуално богатство.

Но денят не бе белязан само от празненства - синдикатите на учените от БАН и Селскостопанската академия организираха протестно шествие с искане за по-голямо финансиране на научния сектор. Те внесоха декларация с конкретни очаквания във Финансовото министерство и в Министерския съвет.

Синдикатите на учените проведоха протест за повече средства за наука

Синдикатите на учените проведоха протест за повече средства за наука

Днес синдикатите на учените от БАН и Селскостопанската академия организираха протестно шествие с искане за по-голямо финансиране на научния сектор. Те...

Държавният глава Румен Радев се включи в тържественото събрание в БАН по случай Деня на будителите и връчи награди на млади учени за големите им постижения в областта на науката.

Президентът Радев награди млади български учени

Президентът Радев награди млади български учени

Държавният глава Румен Радев се включи в тържественото събрание в БАН по случай Деня на будителите и връчи награди на млади учени за големите им пости...

Денят на народните будители изразява вътрешната ни необходимост да почитаме всички онези, за които думата идеал е значела много.

Кой е човекът, който стои зад въвеждането на 1 ноември като Ден на будителите?

Кой е човекът, който стои зад въвеждането на 1 ноември като Ден на будителите?

1 ноември става празник на духовността през 1922 г. Тогава енергията, желанието и амбицията на министъра на просвещението Стоян Омарчевски се превръща...