НОВИНИ

Отбелязахме Световния ден в памет на жертвите на катастрофи

Днес отбелязваме Световния ден в памет на жертвите на катастрофи. В катедралния храм "Св. Александър Невски" беше отслужена панихида в памет на жертвите, на която присъства и министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
21:01, 17.11.2019
Чете се за: 01:03 мин.
У нас
Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Днес е ден, в който трябва да се смирим пред душите на загиналите в пътно-транспортни произшествия, но и да мислим и за живите и за тези, на които им се налага ежедневно да пътуват по пътната мрежа.
За съжаление тази година, въпреки всички усилия, не можем да се похвалим с намаление, напротив - октомври месец го отчетохме като един много тежък месец по отношение на пътната безопасност.

От началото на тази година загиналите при пътни инциденти са повече от 540, а над 7400 са ранени. За последните 5 години загубилите живота след катастрофи са над 3200, а ранените над 42 000. Според статистиката на МВР броят на загиналите у нас не расте, но и не намалява. В световен мащаб всяка година при катастрофи живота си губят около 1 300 000 души, а над 50 милиона са ранените.

Основната причина за многото жертви според министъра е именно поведението на шофьорите.

Младен Маринов: Продължаваме да не сме толерантни на пътя, да не мислим за себе си и за семействата си и да не съобразяваме скоростта с пътните условия.
Пет или десет минути по-ранно пристигане може да коства човешки живот.
д-р Михаил Околийски, Световна здравна организация: Българите често си мислим, че сме по-хитри или по-добри и по този начин много често компенсираме несполуките си в ежедневието си с повишена агресия, с повишена скорост на пътя.
;

По данни на Агенцията за безопасно движение по пътищата мерките за борба с войната на пътя не са достатъчни. Високите глоби също не са решение, ако не се събират адекватно.

Малина Крумова, председател на ДА "Безопасност на движението по пътищата": За да се постигне ефект от тези санкции те трябва да бъдат събираеми, ефективни и да се събират бързо и навременно, за да избегне това чувство, което битува в българските граждани, особено в честите нарушители, че санкцията е нещо, което може да бъде избегнато.

Според заложените цели на Световната здравна организация до 2030 година броят на загиналите в катастрофи трябва да намалее наполовина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Режим на водата в Перник от понеделник
Режим на водата в Перник от понеделник
България сложи край на черната серия с победа над Чехия
България сложи край на черната серия с победа над Чехия