НОВИНИ

Отбелязваме 115 години от Илинденско-Преображенското въстание

Днес се навършват 115 години от Илинденско-Преображенското въстание. По традиция десетки граждани се събраха в местността Петрова нива. Кулминацията на тържествата предстои, президентът Румен Радев също е там.

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:56, 18.08.2018 (обновена)
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

През 1903 г. на Петрова нива се събират 300 души - делегати, войводи, четници и решават да се вдигнат на въстание. На Преображение то избухва. 26 000 въстаници се изправят срещу 35-хилядна редовна турска армия и башибозук. За кратко поробителят е прогонен. След 26 дни - въстанието е потушено.

Горан Стефанов, уредник-етнограф към исторически музей "Проф. Александър Фол", гр. Малко Търново: Илинденско-Преображенското въстание е по-кръвопролитно и от Априлското въстание. Изгорени са над 70 села. Над 30 000 човека губят домовете си. Всичко в този регион, маркирано от християнския кръст, загива.

Загубили всичко, хиляди се отправят към свободната част на България. Техните наследници и до днес се връщат тук.

Елена Мойшева, председател на Тракийско дружество - Айтос: Този паметник и тази нива са място, което зарежда населението, дава ми енергия и показва, че когато народът е силен, когато има любов към родината, независимо трудните си условия, той ще доведе докрай своята борба. Това е въстанието - спомен, който никой не бива да зачерква.

През целия ден имаше уроци по история в музея, беше отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите, а кулминацията предстои със заря проверка.

;

Отбелязването на годишнината е под патронажа на президента Румен Радев.

Румен Радев - президент на Република България: Историческата истина да бъде отстоявана и това зависи от всички нас. Вече поставих директно въпросът за компенсациите на тракийските бежанци пред президента на съседна Турция. Ще продължавам да изисквам ясен отговор и при всеки случай, когато историческите факти се пренебрегват или поставят под съмнение.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма данни за пострадали българи при наводненията в Индия
Няма данни за пострадали българи при наводненията в Индия
Концесията на 10 плажа може бъде прекратена заради драстични нарушения
Концесията на 10 плажа може бъде прекратена заради драстични нарушения