НОВИНИ

Отбелязваме 131 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия

Преди 131 години българският народ написва първите редове от своята нова история. След бунтове в различни градове на Източна Румелия, подкрепени от княз Александър I Батенберг, Съединението на България е постигнато на 6 септември 1885 г.

bnt avatar logo
от БНТ
07:00, 06.09.2016
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Този всенароден и желан от всички бунт е преминал почти без кръвопролития. И макар Берлинският конгрес да разпокъсва страната ни, той не успява да прекъсне здравата духовна нишка, която свързва Княжество България с Източна Румелия.

Съединението се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември 1885 година, подкрепен от българския княз Александър I и ръководен от майор Данаил Николаев.

По традиция център на тържествата за Деня на Съединението ще бъде Пловдив, където в 10.00 ч. в катедралния храм „Света Богородица” Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи тържествен молебен.

От 17.00 ч. на площад „Стефан Стамболов“ започва празничния концерт по случай 131-вата годишнина от Съединението на България. В 19.00 ч. на площад „Централен” пред Военния клуб ще се състои възстановка на събитията от 6 септември 1885 г. от комитет „Родолюбие”. От 19:30 ч. в Музея на Съединението ще се открие изложбата „Пловдив по пътя към модерния свят“.

Кулминацията на честванията е в 20:30 ч. на площад „Съединение“, където ще се проведе тържествената заря-проверка, която БНТ ще излъчи пряко.

;

Късно снощи в град Съединение, откъдето тръгва четата на Чардафон Велики, се проведе възстановка на исторически моменти от подвига на голямоконарци. Самодейци от местното читалище, облечени във възстановени по снимки костюми и оръжия се превъплътиха в образите на генерал - губертанора Гавриил Кръстевич, кметът на Голямо Конаре - Петър Шилев, знаменития Чардафон и знаменоската Недялка Шилева.

Лиляна Панделиева - в образа на Недялка Шилева: Това е знакът, че българщината е била достатъчно силна, за да предприеме това решително действие, въпреки много други сили извън България, които не са искали Съединението да се случи.

Цветанка Кръстева: Моментът е много вълнуващ, много затрогващ, няма как да не се съпреживява всяка година.

Стоимен Стойчев - участник във възстановката: Ние се гордеем, че е имало такива хора преди нас, за да ни има и нас, за да бъде България така- всички да сме заедно-

- Съединението прави силата, нали знаете, трябва да сме единни, за да сме силни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се натоварен трафик в последния почивен ден
Очаква се натоварен трафик в последния почивен ден
Британските депутати изключват възможност за втори референдум
Британските депутати изключват възможност за втори референдум