България отбелязва 145 години от обесването на Апостола на Свободата Васил Левски. Прекланяме се пред живота и делото на човека, вдъхновител на поколения българи. Днес възпоменателни церемонии имаше в цялата страна.

Народният водач и идеолог - Васил Левски остава в историята със своя смел подвиг, но и със своите прозрения - думи и идеи, валидни и до днес. През целия ден на паметника на Апостола се стичаха хора, а караул от млади родолюбци стоеше на пост. Обичан син на народа - така го наричаха.

Върволица от хора пред паметника на Апостола - всеки с цвете в ръка.. спира и свежда глава в знак на почит.

-За нас Левски е най-велият човек на земята.

Антон: Смел човек, който обича своя роден край.
Венцислав Иванов: Лично като българин се гордея с това, което той е направил за родината.
Гергана: Няма да имаме такава страна както в момента, ако не е бил той и такива хора като него да се борят за освобождението на България.
Филип Благоев - клуб ,,Млади възрожденци": Той е жертвал целия си живот, за да помогне на народа и това заслужава уважение.
Кирка Евгениева: Светъл образ - най-великият човек.

Хората пред паметника бяха категорични - Левски се превръща в обединяващия символ на народа през всичките тези 145 години.

,,Ние тъгуваме за един светец-революционер, защото в сърцата на българите няма нещо по-свято от Левски,, - това заяви министър-председателят Бойко Борисов след срещата си с унгарския премиер Виктор Орбан. В знак на уважение и почит Борисов и Орбан поднесоха и цветя тук пред паметника на Левски в столицата.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова подчерта в словото си, че днес всеки от нас пази паметник на Левски в сърцето си.

По време на официалната възпоменателна церемония президентът Румен Радев подчерта в слово си, че днешните българи сме призвани с нашите дружни усилия да сбъднем идеала на Левски - заради него, заради себе си и заради децата.

Румен Радев - президент на България: Идеалът на Левски за чиста и свята република е дългосрочна програма. Много време трябваше, за да стане България република. А колко още ще трябва, за да стане тя чиста и свята? Това зависи от нас. Това зависи от нашата гражданска отговорност, от нашата гражданска позиция. Битката за законност и справедливост е задача на всяко поколение. Нашето още не я е постигнало. Републиката на Апостола принадлежи на всички граждани, а не на шепа хора.
© БТА
Румен Радев: Призвани сме с дружни усилия да сбъднем идеала на Левски

Румен Радев: Призвани сме с дружни усилия да сбъднем идеала на Левски

Днес сме република, но чиста ли, свята ли? Циниците приемат тези въпроси с презрение, както други в онези години вземат Апостола за луда глава и мечта...

​Карлово почете паметта на Васил Левски

​Карлово почете паметта на Васил Левски

Отслужена беше света литургия и панихида в църквата „Св.Богородица", където Левски е бил ръкоположен за дякон и е служил 4 години. Въпреки дъжда, хиля...

Церемония в памет на Васил Левски в Брюксел

Церемония в памет на Васил Левски в Брюксел

В Брюксел председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви - Васил Левски не е само герой на България, но и европейски герой. Заедно с предс...

Почит към Апостола на свободата и в Босилеград

Почит към Апостола на свободата и в Босилеград

Българите от Западните покрайнини също отбелязаха деня на Апостола. Пред паметника в Босилеград се събраха много хора от двете страни на границата, за...