НОВИНИ

Отбелязваме 573 години от Битката на народите край Варна

Със специална програма Парк-музей „Владислав Варненчик“ отбелязва днес и утре 573 години от Битката на народите. На 10 ноември 1444 година край Варна християнската армия, водена от полско-унгарския крал Владислав III Ягело, губи решителната битка с Османската империя, като по този начин обрича половин Европа на мрак и робство. След нея Османската армия стига до Виена.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Мартин Николов/Георги Христов
17:00, 10.11.2017
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Битката на 10 ноември 1444 година слага край на последния кръстоносен поход, който за последен път в следващите столетия обединява Западна и Централна Европа.

Марин Костов, директор на Парк-музей „Владислав Варненчик“:
"В едни изключително смутни времена, 15 век по принцип е смутно време, това е последния сериозен обединителен опит за възпиране на османската инвазия в Европа. За съжаление неуспешен."

Обикновено, когато говорим за отбелязване на годишнини от исторически събития, вниманието в повечето случаи е обърнато към победите. Битката край Варна обаче е изключение, независимо от поражението на християнската армия и последиците за Европа.

Марин Костов, директор на Парк-музей „Владислав Варненчик“:
"Ние не отбелязваме точно загубата на битката, ние отбелязваме обединените усилия на европейците за спиране на една чужда инвазия в Европа."

В битката край Варна участват и много българи, 48 години след заличаването на страната от картата на света.

Марин Костов, директор на Парк-музей “Владислав Варненчик”:
"Фружин Шишман продава едно от големите си имения в Унгария, за да спонсорира похода. Това вече говори и за политически ангажирани наследници на короната в България."

Утре Парк-музей "Владислав Варненчик" и Сдружение за исторически възстановки „Чигот“ ще пренесат посетителите в отминалата средновековна епоха чрез възстановка на военен лагер. Входът е свободен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученици се върнаха в класните стаи в обновена сграда  в Кюстендил
Ученици се върнаха в класните стаи в обновена сграда в Кюстендил
Задържаха група телефонни измамници, задигнали 116 000 лв. от мъж в София
Задържаха група телефонни измамници, задигнали 116 000 лв. от мъж в София