Днес светът отбелязва Международния ден на Червения кръст и Червения полумесец - глобалната организация, която помага на хора, изпаднали в беда. Над 200 млн. души в целия свят са доброволци в каузата да помагат. Сред тях има все повече българи. Днес Българският Червен кръст отбеляза своя празник по един малко по-различен начин.

Трудности има много. Винаги е имало и винаги ще има. Но продължавам да ги преодолявам. Всичките.

Това е история зад стереотипа. Цветан губи двете си ръце след злополука. Губи и зрението на едното си око. Но няма много слабости. Само една - фотографията.

Снимам откакто бях на 15 години, но започнах активно чак след злополуката... Правил съм неща, които за някого могат да се сторят невъзможни - катерил съм се по скали, влизал съм в пещери, шия, гладя...

Тази история си струва препрочитането. Чуваме я благодарение на Българския червен кръст. Днес организацията избра да отбележи своя празник точно с такива разкази - по действителен случай. За да предизвика разговора, който обикновено не смеем да водим. За предразсъдъците, които ни пречат да виждаме. За своите 140 години работа Българският червен кръст се е научил как да помага на най-уязвимите.

акад. Христо Григоров, председател на БЧК: Ние имаме над 20 000 млади хора-доброволци. Това е една армия на доброто.
Теодор Мицев, доброволец в БЧК: Доброволецът няма часово време.
Планинската спасителна служба става на 85 години

Планинската спасителна служба става на 85 години

Планинската спасителна служба у нас става на 85 години. Хиляди човешки животи са спасени за това време, а само тази година над 2500 души са получили п...

Благодарение на тази армия от доброволци само за миналата година над 300 000 души са получили храна. Над 3000 са били спасени в планината. Над 5000 във водата. А при всеки каприз на природата, Българският червен кръст е търсил начин да подаде ръка.

акад. Христо Григоров, председател на БЧК: И ръката, която подава на хората в нужда е изключително здрава и ги изправя и им връща надеждата.
Теодор Мицев, доброволец в БЧК: Една от възможностите в живота, които правят душата ти да се чувства най-чиста и най-удовлетворена от живота, който живееш.

Червеният кръст се опитва да прави историите по-лесни. Защото маха предразсъдъците и напомня, че по-хубаво от разказаното добро е само стореното добро, което е спасило някого.