Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата.

Как преминават честванията - вижте от прякото включване на Цанка Николова

Честванията започнаха още рано сутринта, когато пред паметника на Незнайния войн бяха поднесени венци и цветя по повод 74 години от края на Втората световна война. На събитието присъстваха ветерани от войната, техни наследници и официални лица. В церемонията се включи и президентът Румен Радев.

Румен Радев, президент на Република България: Най-голямото постижение на Европа това е ЕС, а най-голямото достижение на ЕС това е опазването на мира в Европа вече повече от седем десетилетия. Но за да се реализира голямата идея за обединена Европа, нямаше как да стане без победата над хитлеро-фашизма, затова сме длъжни да уважаваме паметта, да почитаме паметта на тези милиони жертви, дадени в борбата с нацизма. И да не забравяме приноса на България. Хиляди българи загинаха във Втората световна война, днес трябва да почетем тяхната памет. Да отдадем дължимото и на живите в момента български ветерани, те продължават да са пример за родолюбие и отдаденост към отечеството.

По-късно на тържествена церемония пред президентството беше издигнато и знамето на Европейския съюз. Под звуците на химна на Европа. Минути след това прозвуча и химнът на България. В Народното събрание председателят на парламента Цвета Караянчева отправи поздрав по случай Деня на Европа.

Цвета Карачнчева, председател на Народното събрание: Нека заедно съхраним идеята за Европа, въплъщаваща надеждата за мир и разбирателство и да я запазим жизнена и действена. Нека да заявим своята решимост да продължим да работим за изграждането на Европа като общност на мир и свобода, демокрация и върховенство на закона, взаимно уважение и споделена отговорност, благоденствие, сигурност, толерантност и солидарност.

Денят на Европа ще бъде отбелязан с още събития в цялата страна.

© БГНЕС