НОВИНИ

Отбелязваме Деня на София

Почитаме основните християнски добродетели Вяра, Надежда и Любов, както и мъдростта божия, каквото означава името София. С тържествен водосвет пред църквата "Света София" и издигане на знамето на града отбелязахме празника на столицата. След няколко месеца градът ще е домакин на Съвета на ЕС, нашата задача е да покажем възможностите за бизнес и по-добър живот, вярвам, че София ще се справи достойно като столица на София. С тези думи кметът на столицата Йорданка Фандъкова откри извънредното празнично заседание на Столичния общински съвет.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
19:00, 17.09.2017
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Град на иновациите, образованите и подготвените хора. Така, според кмета на София, ще бъде видяна столицата по време на председателството на Съвета на Европейския съюз.

Йорданка Фандъкова - кмет на София: Вярвам, че никой от нас няма да работи срещу името и интересите на града ни. Не е лесно да се представим достойно. Изисква се много работа. Но ако имаме любов и мъдрост в решенията ще се справим заедно.

На тържествената церемония пред църквата "Света София" присъстваха президентът Румен Радев, председателят на НС Димитър Главчев, патриарх Неофит, министри и много граждани.

БНТ: Харесва ли Ви животът в София?

- Разбира се, много е добре.

- Това, което трябва да се направи е да се работи. Да се работи много. С далавери не става.

Според гражданите, именно ремонтите са най-значимите промени през годината. С нова настилка са "Орлов мост", старата част на моста "Чавдар", част от булевард "Дондуков" и улица "Обиколна" в "Дружба". Част от автобусите и трамваите също бяха обновени.

- Лека полека нещата си стават. Ето и метрото го правят.

През годината започна изграждането и на метростанции от третия лъч на метрото. Не всички промени в София обаче са посрещани с масово одобрение, като например разширяването на синята и зелената зона, премахването на паметника пред НДК, казусът с паветата на булевардите "Прага" и "Дондуков".

Недоволството срещу превръщането на площада пред храма "Александър Невски" в паркинг за туристически автобуси, ще доведе до спешна промяна- до седмица ще е готова новата схема за паркирането. Автобусите само ще оставят туристите там, съобщи днес в предаването на БНТ "Денят започва с Георги Любенов" столичният кмет.

С близо 30 процента са се увеличили чуждите туристи от началото на годината. Очаква се през 2018 г. процентът да скочи поне двойно.

Елен Герджиков - председател на Столичния общински съвет: Ние се радваме на това и продължаваме - на дневен ред в Столичния общински съвет е да приеме стратегия за развитието на туризма в София.

Според Йорданка Фандъкова, София достига 2 милиона души, въпреки че официалната статистика сочи малко над милион и 400 хиляди постоянни жители. От днес столицата има и своите нови почетни граждани - група "Щурците", балет "Арабеск" и общински съветници. Кирил Маричков оцени София като бързо развиващ се град и се оплака от тесните улици

Кирил Маричков, музикант: За мен е чест наистина това нещо. 50 години "Щурците", те наистина го заслужават.

С отворени врати на музеи и галерии София посрещна празника. Той завършва с огнено шоу пред Народния театър от 21:00 часа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Филип Киркоров представя своя юбилеен спектакъл в България
Филип Киркоров представя своя юбилеен спектакъл в България
Гей парадът в Сърбия завърши без инциденти
Гей парадът в Сърбия завърши без инциденти