НОВИНИ

Отбелязваме Деня на Европа

Отбелязваме Деня на Европа - празник на единството и мира на стария континент. Чества се на датата, на която преди 66 години френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа.

Милена Кирова
от Милена Кирова Вера Стоянова
06:41, 09.05.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:26 мин.
По света

Пет години след края на Втората световна война - на 9-ти май 1950-та френският външен министър Робер Шуман призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси за производство на въглища и стомана. Призивът му има не само икономическа цел. В сътрудничеството Шуман вижда възможност за избягване на бъдещи военни конфликти между доскорошните врагове от най-унищожителната война в историята на човечеството.

;

"Декларацията на Шуман“ води до създаването на Европейската общност за въглища и стомана, основана от Франция, Западна Германия, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург. Организацията е предшественик на Европейския съюз, такъв какъвто го познаваме днес - обединение между 28 държави с общо половин милиард население. За първи път 9 май се чества като Ден на Европа през 1985-та година. У нас празникът се отбелязва официално от 2005-та.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Москва се готви за Деня на победата
Москва се готви за Деня на победата
Разкриват изцяло Панамските документи
Разкриват изцяло "Панамските документи"