НОВИНИ

Отбелязваме европейския ден за борба със затлъстяването

България е на пето място в Европа по затлъстяване при децата. В Русе изследване сочи, че само за година процентът на подрастващите с наднормено тегло е скочил от 2 на 6 на сто.

bnt avatar logo
от Виолета Никифорова
09:03, 19.05.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:58 мин.
Още

Изследването сред близо 26 хиляди деца в Русе и региона сочи, че причината за затлъстяването им е ежедневната консумация на чипсове, снаксове, дюнери и всякакви нездравословни и мазни храни. Влияние оказва и големият брой медицински бележки за освобождавене от часовете по физическо възпитание, където учениците имат шанс да се пораздвижат и да изразходят калории-твърдят експерти.

д-р Йосиф Новаков: Затлъстявенето при децата е нещо опасно...Те не са научени да ценят храната, те са научени да ценят бляскавата опаковка.

Ролята на семейството е изключително важна при възпитаването на хранителните навици на децата-смятат медици. Те препоръчват родителите внимателно да насочват малките към здравословните храни, както и към пресните плодове и зеленчуци. Експертите допълват, че в кутията за храна, с която детето тръгва към училище, е добре всеки ден да има поне един нарязан зеленчук или плод.

Ирена Лакова казва, че е много предпазлива при избора на храна за 3-годишното си момиченце.

Ирена Лакова: Избягвам да и давам опаковани продукти от магазина, въпреки че не се получава съвсем.

По повод на Европейския ден за борба със затлъстяването днес в Русе на централния площад и в двора на болница „Канев" родители и деца ще могат да опитат разнообразна здравословна храна. Те ще имат възможност да си направят профилактични изследвания безплатно, а също да участват в интересни семинари и игри, посветени на здравословното хранене.

;

Събитията в Русе, посветени на световния ден за борба със затлъстяването включва места, където децата могат сами да направят здравословни закуски, за да се уверят, че могат лесно да се хранят здравословно, обясни една от организаторките на събитието. Здравето и храната вървят ръка за ръка, а здравословната храна не е непременно скъпа. Здравословните навици се изграждат в семейството, обясни друг.

Деца и възрастни могат да измерят безплатно холестерола си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Варна официално беше открит летният туристически сезон
Във Варна официално беше открит летният туристически сезон
Кралската сватба: Когато Хари срещна Меган
Кралската сватба: Когато Хари срещна Меган