НОВИНИ

Отбелязваме Международния ден на планетариумите

Днес отбелязваме Международния ден на планетариумите. Това е и поводът Астрономическата обсерватория във Варна да обяви вход свободен за всички любители звездобройци. Учените са подготвили много изненади в днешния ден - най-малките астрономи ще участват в "Космическо пътешествие", а по-големите ще научат интересни и малко известни факти за "Слънчевата система".

bnt avatar logo
от Петя Иванова
10:13, 16.03.2019
Чете се за: 00:53 мин.
Още

Планетариумите са създадени не само за да популяризират достиженията на съвременната космическа наука, но и да запалят младите хора по астрономията. И успяват - интересът наистина е голям, разказва астрономът Ева Божурова. Кръжоците на варненската обсерватория се посещават от над 100 ученици.

Ева Божурова - астроном в НАОП "Николай Коперник" - Варна: "Тук се създава една общност, която споделя научните си интереси към звездите, но една невероятно сплотена компания от хора, които имат общи духовни интереси. Те си остават приятели за цял живот."

Всяка година деветокласникът Тервел Стоянов от Математическата гимназия във Варна печели награди. След като грабва златния медал в Националния кръг на олимпиадата по астрономия, се насочва към следващото предизвикателство.

Тервел Стоянов - ученик, 9 клас: "Започнахме с мои съученици да разработваме или по-точно да доразработим минал проект относно компютърно изследване на кометата Хоумс и нейното избухване през 2007 година."

13-годишната Ива Янева се запалва по астрономията случайно, след като 2 години посещава Обсерваторията в Европейската нощ на учените. Още същата година печели първата си награда с презентация, посветена на мъглявините.

Ива Янева - ученичка, 6 клас: "Има мълглявина, наречена "Глава на вещица', има мъглявина "Фея", има всякакви мъглявини с интересни наименования.Беше много приятно създаването на презентацията, защото това е нещо, което искам да разбера - какво точно и как!"

Астрономите от обсерваторията трескаво се подготвят и за едно дългоочаквано събитие - Международния майсторски клас на ЦЕРН, на който Варна ще е домакин за първи път. Датата на форума е 7 април.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доналд ​Тръмп с първо президентско вето
Доналд ​Тръмп с първо президентско вето
Отвъд границите: Юлияна Антонова: За Япония с лекота в сърцето
"Отвъд границите": Юлияна Антонова: За Япония с лекота в сърцето