НОВИНИ

Отбелязваме Международния ден на възрастните хора

Преразглеждане на всички пенсии и изравняване на минималната пенсия с линията на бедността - 348 лева. За това ще настоява омбудсманът Мая Манолова. В международния ден на възрастните хора, в поздравителен адрес президентът Румен Радев подчертава, че съществуването в бедност, лишения и изолация е участ за голяма част от възрастните хора в България и те с право настояват за дългосрочна държавна политика, която да подобри качеството на живот у нас.

bnt avatar logo
от БНТ
15:45, 01.10.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

На празника си в НДК пенсионерите заявиха, че днес те са най-онеправданите, живеят ден за ден и са забравени от всички. За това настояха в бюджета за догодина да се заложат пари за по-високи пенсии, а не да ги залъгват с коледни и великденски добавки.

Димитър Кисимовq председател на Асоциацията на пенсионерите& Това нас ни обижда.Това са подаяния, които ние не искаме. Ние искаме заслужените си размери на пенсии.
Елена Каргова, 80 год.,София: Аз ходя и работя, въпреки, че съм възрастна. Ходя при едни по-възрастни от мен и им помагам, пазарувам. Така с моята пенсия от 200 лева си докарвам още 120 лв. за работа цял месец.
;
Мая Манолова - национален омбудсман: Днешният празник е помрачен от лоши новини - природният газ поскъпва с 14% , парното в София - с 8%. Това ще доведе до поскъпване на живота и за съжаление последното увеличение на пенсиите, което получихте на 1 юли, вече е изядено от галопиращата инфлация - 3,7% само за месец август.

Заместник-социалният министър Султанка Петрова изрази надежда обещанията за по-висока минимална пенсия,поне колкото е линията на бедността - 348 лв. да станат реалност. В момента министерството обсъжда как допълнително да подпомогне пенсионерите с минимални пенсии с различни социални услуги - хранителни пакети, топъл обяд, помощи за отопление.

В поздравително писмо до пенсионерите президентът Румен Радев заявява, че те с право настояват за дългосрочна държавна политика, която да подобри качеството им на живот.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ, Швеция и Италия подадоха оферти за нов изтребител
САЩ, Швеция и Италия подадоха оферти за нов изтребител
Младен Маринов: Още не е ясно кой ще бъде предложен за главен секретар на МВР
Младен Маринов: Още не е ясно кой ще бъде предложен за главен секретар на МВР