Православната църквата отбелязва паметта на небесния покровител на българския народ - Свети Иван Рилски Чудотворец. Патронен празник чества и Софийската духовна семинария, която носи неговото име. Литургията в храма оглави Ловчанския митрополит Гавриил.

София

Храмът на Софийската духовна семинария е един от малкото, в които се съхранява частица от мощите на Свети Иван Рилски Чудотворец. Десетки вярващи дойдоха днес в църквата, за да ги видят и да се помолят пред иконата на светеца.

"За здраве на моята дъщеря, зет и всички мои близки и за цяла България."

Светла Тодорова - мирянин
"Свети Иван Рилски може да ни худатайства пред Бог за всичко, което желаем, за по-добро бъдеще. За закрила, за запазване от зли неща в днешно време."

В храма се срещаме с 20-годишния Александър от Молдова. От 2012 година той учи в Софийската семинария. Приема обучението си като призвание.

Александър - семинарист
"Търсих сайта на семинарията, но не можах да го намеря. В един момент - прибирам се вкъщи, отварям лаптопа и страницата на този сайт просто ми излиза, без да съм търсил, без нищо. И много станах изненадан и разбрах, че Бог ме призовава да дойда тук."

По-близо до Бог иска да бъде и 55-годишният Васил Анастасов, който тази година се записва да учи в Семинарията.

Васил Анастасов - семинарист
"Отдавна го исках, но така се случи. Освен това съм домакин на манастир "Свети Теодор Стративат" в село Балашево.

Като "малка казарма" определя Софийската семинария ректорът на учебното заведение.

Димитър Костадинов - ректор на Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски"
"Тук е пълен пансион. Казвам малка казарма, защото всичко е под режим. Събуждане 6:30, лягане 10. Да си пожелаем всяка учебна година да бъде здрава."

Свети Иван Рилски е покровител и на медиците, затова на днешния ден се отбелязва и Денят на българския лекар.