НОВИНИ

Отбелязваме Световния ден на астрономията

Световният ден на астрономията ще бъде отбелязан днес в Астрономическата обсерватория на Софийския университет "Св. Климент Охридски", в Борисовата градина. Това съобщи пресцентърът на висшето училище. Астрономическата обсерватория на СУ по традиция ще се включи в световната инициатива с разнообразна програма за малки и големи посетители.

bnt avatar logo
от БТА
10:30, 13.10.2018
Чете се за: 00:33 мин.
Още
отбелязваме световния ден астрономията

От 16.00 до 22.00 часа при ясно небе са предвидени наблюдения на слънцето, луната и Марс с няколко телескопа. Най-малките ще могат да посетят "Детския кът на Space Academy". Всички посетители ще имат възможността да разгледат най-старата обсерватория в България и да научат повече за научните и образователните дейности на Катедрата "Астрономия" във Физическия факултет на Софийския университет от специално подредена изложба. Посетителите ще могат да задават и въпроси към астрономите в университетската обсерватория. Предвидени са и кратки популярни лекции на достъпен език.

За историята на астрономията през последния век ще говори Георги Максимов - студент магистър по "Астрономия и популяризация на астрономията". За пътуването до Марс е лекцията на Тихомир Димитров - магистър астроном по "Астрономия и популяризация на астрономията". Магистър Людмила Филипова ще говори за покоряването на космоса, а информация за слънчевите и лунните затъмнения ще представи докторантът Ганчо Ганчев. "Обръщане на полюсите на земното магнитно поле - риск за живота" е темата на лекцията на Милен Цеков, който е главен асистент в Катедрата "Метеорология и геофизика" на СУ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земетресение с магнитуд 5,2  разтърси крайбрежието на Индонезия
Земетресение с магнитуд 5,2 разтърси крайбрежието на Индонезия
Жертвите от урагана Майкъл станаха 16
Жертвите от урагана Майкъл станаха 16