24 май се отбелязва и в Европейския парламент в Брюксел. Български евродепутати организираха събития, за да покажат българската писменост и култура.

Момчил Неков организира конференция за българското културно-историческо наследство. Той откри и фотоизложбата “Аз снимам моята България”. Това са снимки на ученици от конкурса, организиран от Министерството на образованието и науката и Института за стратегии и анализи със съдействието на евродепутата.

Ангел Джамбазки покани за концерт в парламента музиканти, за да изпълнят музика на съвременната българска композиторка Добринка Табакова. Той откри и изложба, посветена на кирилицата. Плакатите на студентите от Факултута по изобразително изкуство на Великотърновския университет показват съвременните форми на българската кирилица.

Емил Радев организира конференция за българското книжовно наследство и за значението на славянската писменост за света. Той представя и местността Каарач теке край Варна. Там археолози са открили най-голямото средновековно книгоиздателство. Радев се обявява и за популяризиране на библиотеките не само в България, а и в целия Европейски съюз.