НОВИНИ

Отбелязват високи цени на тока на свободния пазар през април

Нови неочаквано високи цени на тока на свободния пазар отбелязва бизнесът от април. Това беше и причината за извънредна среща между работодатели, синдикати с премиера и министри, която се състоя днес в Министерския съвет.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:03, 22.04.2019
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

Цената на тока на свободния пазар ще се увеличи отново след като падне таксата за износ, категорични са както от бизнеса, така и представителите на държавата.

Валентин Николов, председател на енергийната комисия към НС: Просто ще вземат от нас по-евтината енергия, която произвеждаме, за съжаление, това ще окаже натиск и при всички случаи трябва да се набележат мерки и точно това разисквахме.

Според бизнеса логичното решение на този проблем е да отпадне и такса внос, за да могат нашите компании да внасят ток на по-ниски цени. Държавата ще обмисли тази опция. Работодателите предупреждават, че ако не бъде взето решение, няма да могат да увеличават заплати тази година.

Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България: Многото проблеми, които се струпаха и с касовите апарати наредбата, с предстоящите тол такси, а сега и цената на електроенергията ще направят така, че ще бъде много трудно да изпълним обещанието, което сме дали за несимволично увеличение на заплатите.

От бизнеса изтъкнаха и факта, че на нашата борса се предлага много малко ток, според енергийното министерство, обаче това не е точно така.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Имайки предвид това, че на нашата борса предлагаме единствено и само българските производители, българската борса стои много добре на фона на това предлагане, което ние можем да осигурим.

От ведомството все пак предвиждат с последните промени в закона за енергетиката, които ще бъдат финализирани до две седмици да се разшири кръга на производителите на ток, които продават на борсата.

От бизнеса настояват още Комисията за енергийно и водно регулиране вече да не определя в последния момент новите цени на електроенергията както за бита, така и за бизнеса, а месец предварително.

Пламен Димитров, президент на КНСБ: Нещо, което искаме от години от правителството, да се разширява и въвеждането на дефиницията енергийно бедни, които да бъдат директно подпомагани, а не тези, които си топлят басейните с евтин ток.

Проблем, който днес е бил поставен от синдикатите, е бъдещето на заплашената от фалит държавна ТЕЦ "Марица изток 2".

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Обединихме се около това, че трябва да търсим пътища, начини, за да съхраним работата на ТЕЦ "Марица изток 2", защото ако този производител на електрическа енергия не съхранява своята дейност - това действително ще доведе до дефицит на пазара и до покачване на електрическата енергия.

След Великден се очаква окончателното решение на Брюксел дали държавата може да подпомогне теца с 200 млн. лева или не.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Родители поискаха отмяна на Националната стратегия за детето 2019-2030
Родители поискаха отмяна на Националната стратегия за детето 2019-2030
Осъдиха на 30 години Северин Красимиров за убийството на Виктория Маринова
Осъдиха на 30 години Северин Красимиров за убийството на Виктория Маринова