НОВИНИ

Отбор на бежанците на Олимпиадата в Рио

На Олимпиадата в Рио, която светът очаква с нетърпение, един отбор ще привлече вниманието повече от всички останали. За първи път на олимпийски игри ще се състезава отбор на бежанците. За подготовката на някои от спортистите в него - разказва Цветелина Йорданова.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
18:00, 28.07.2016
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Тренировка като всяка друга. Но тези състезатели не са обикновени спортисти. Недалеч от Найроби, Кения, петима южносудански атлети дават всичко от себе си, за да се представят достойно на Олимпиадата.

Пауло Локоро, южносудански бегач на 1500 метра за отбора на бежанците: Подготвен съм много добре. Когато отидем там, ще се срещнем с толкова много хора, там ще бъде нашата среща със света.

В отбора на бежанците ще участват още двама атлети от Сирия, двама от Конго и един от Етиопия.

Анджелайн Надаи, бегачка за отбора на бежанците: Нямам търпение да видя останалите си съотборници бежанци и останалите спортисти и може би, да видя страната.

До скоро 23-годишната Роуз Натике тича боса в бежанския лагер Какума в Кения, който нарича свой дом. Там живеят 180 000 бежанци. Семейството й бяга от войната в Южен Судан, когато тя е на 10. Никога не се е състезавала.

За нея и съотборниците й постиженията са важни, но по-важно е посланието, което ще изпратят с участието на Олимпиадата. За милионите с нейната съдба, в бежанските лагери в различни точки на света, останали без дом и родина, понякога без семейство и дори без надежда за по-добър живот.

Роуз Натике, бегачка на 800 метра за отбора на бежанците: Толкова се вълнувам, защото за първи път бежанци ще участват в Олимпиадата и се надявам да дадем надежда и кураж на младите хора в бежанските лагери да развиват таланта си. Ние започнахме подготовката си едва преди няколко месеца и не сме на най- високото ниво, но ще дадем всичко, за да се представим добре.

На церемонията по откриването на игрите на 5 август, отборът на бежанците ще излезе точно преди домакините от Бразилия. Имената на 10 - те спортисти и 12 официални лица бяха обявени през юни от Международния олимпийски комитет. Те ще се състезават под олимпийския флаг заедно с още 11 000 атлети на най-големия спортен форум, по време на който войните спират.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има и успешен малък бизнес
Има и успешен малък бизнес
​Огромен образ на Афродита беше изваян на плаж в Кипър​
​Огромен образ на Афродита беше изваян на плаж в Кипър​