Контрабандата на цигари е спаднала под 6% през първите три месеца на годината. Това показва изследване на петте големи тютюневи компании представено днес пред премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Валентин Радев и заместник-главния прокурор Иван Гешев.

Според изнесените от тютюневите компании данни контрабандата в момента е 5,8 на сто, което с 0,8 процентни пункта по-малко от края на миналата година. Това е най-ниското ниво на незаконна продажба на цигари за последните 11 години. Рязкото увеличение на контрабандата започна през 2010 г. след като финансовото министерство реши да увеличи значително нивото на акциза върху тютюневите изделия.

Тъй като косвеният данък формира близо 70 на сто от продажната цена на цигарите, това доведе до голямото им поскъпване и съответно увеличи рязко незаконните продажби. Така през 2010 г. нивата на контрабандните цигари достигнаха 34 на сто, в някои от пограничните райони заемаха 90% от продажбите.

Въпреки ниските нива в момента, има градове, в които контрабандата остава висока. Така например към края на март тази година най-много незаконни продажби е имало в Свиленград, Асеновград и Димитровград. В София контрабандата е под средната, а най-ниска остава в Габрово, Ямбол и Бургас.

Според изнесената днес информация когато говорим за незаконни продажби на цигари, говорим за една много добре организирана нелегална дейност.


Ето как коментираха резултатите премиерът Бойко Борисов и вътрешния министър Валентин Радев:

Бойко Борисов, министър-председател: Накрая като се тегли чертата е повече спокойствие за гражданите, и повече приходи в бюджета и възможност да се повишава нивото и стандарта на живот. Нямаме никакво намерение да отстъпваме точно обратното и сега ще видите в горивата също ще изсветлее.
Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Общо броят на късовете цигари за шестмесечието са 10 млн. 568 039 къса, така че резултатите са добри. Нека до посоча и това, защото е важно, работата е добра когато има досъдебни производства, няма да ви казвам подробно числата, общо обаче за тези шест месеца за всички градове, които сме избрали, областни дирекции на МВР - 28, са 553 досъдебни производства.

Една част от Сърбия и Македония, където цените са по-ниски. Друга част обаче е с неясен произход. Така например изследването показва, че от предлаганите на пазара нелегални продукти, 20 на сто са напълно непознати, те не копират съществуващи марки, докато останалите имитират такива. Част от незаконната продукция се произвежда и у нас. От МВР и прокуратурата се заканиха, че ще продължат с проверките си, до изсветляване на сектора.

Контрабандата на цигари е спаднала под 6% през първите три месеца на годината

Контрабандата на цигари е спаднала под 6% през първите три месеца на годината

Контрабандата на цигари е спаднала под 6% през първите три месеца на годината. Това показва изследване на петте големи тютюневи компании, представено...