НОВИНИ

Отчетоха завишени нива на олово във въздуха около „Нотр Дам“

Завишени нива на олово във въздуха в района на "Нотр Дам". Парижката катедрала пострада тежко при пожар в средата на април, но освен реставрацията ѝ, местните власти са изправени и с този проблем - замърсяване на въздуха.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:32, 13.05.2019
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Здравни асоциации и бизнес изразиха притеснения заради завишените стойности на олово в района на "Нотр Дам". Данни от доклад сочат, че като цяло нивата са в нормата, но при някои административни сгради и на съседните на катедралата улици има увеличение.

Здравните власти съветват хората и особено бременните жени често да мият ръцете си, а родителите да почистват играчките на децата.

Мади Денант, асоциация в подкрепа на жертвите на замърсяване с олово: Получихме резултатите от изследване на въздуха на площада пред Нотр Дам. Според тях има завишени нива на олово. При нормални 0,2-0,3 грама на килограм, имаме 20-30 грама на килограм, а това е притеснително.
;

Еко активисти са на мнение, че правителството трябва да поеме своята отговорност и да пренасочи част от средствата за катедралата за подробно изследване на нивата на олово и справяне с този проблем.

собственик на кафене: Бяхме посетени от инспекция по труда и ни обясниха, че трябва да бъдат направени изследвания за наличие на олово. Само че ние трябва да платим за това, макар да не сме виновни за замърсяването.

Как ще бъдат разходвани даренията за Нотр Дам ще бъде уредено в специален закон, който беше приет от Националната събрание на Франция и предстои гласуването му в Сената в края на май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Закон от 1996 г. притесни чуждите инвеститори в Куба
Закон от 1996 г. притесни чуждите инвеститори в Куба
Балотаж на президентските избори в Литва
Балотаж на президентските избори в Литва