Над 28 хиляди часа наблюдение на радио и телевизионни програми са направили от Съвета за електронни медии през 2017 година. Това стана ясно от отчета на институцията, който беше одобрен от парламента. Сред по-важните акценти през отчетния период са: изборът на генерален директор на БНТ и посредническата роля между БНР и Музикаутор. Приемането на отчета на регулаторния орган стана повод за дебати за въвеждането на нови правила в медийната сфера.

Отчетът на СЕМ стана повод депутатите да дебатират доколко в момента държавата регламентира адекватно медийното съдържание. Разискваше се свободата на словото и връзката й с прозрачността при финансирането на медиите. След повече от час спорове се очерта мнението, че са необходими нови правила в медийната сфера.

Антон Кутев - зам.-председател на ПГ "БСП за България": Най-важният въпрос, който ние като общество трябва да решим, това е въпросът за обществената функция на медиите. Защото, да, ние имаме 2 обществени медии, които обаче са 3% от пазара. Какво правим с останалите? Големите частни, те работят за печалба, те са търговски дружества и казват ние имаме търговски интерес, не ни занимавайте с глупости. Ние не сме решили проблема с финансирането и с прозрачността на финансирането, и с прозрачността на собствеността не сме решили проблема окончателно.
Вежди Рашидов - председател на Комисията по културата и медиите, ГЕРБ: За първи път така, не 90%, а 100% се съгласявам с г-н Кутев, защото е 100% прав. Подскачат едни определени грантаджии за свободата на словото, но то е в ръцете на самите медии, колеги. Просто законите трябва да регламентират свободата на парите, до каква степен собствениците имат пълната свобода да манипулират обществото.
Павел Шопов - депутат от ПГ "Обединени патриоти": Сигурно няма по-нереформирана, по-страшно закостеняла и по-подчинена, и по-несвободна институция и сфера в обществените отношения от тази на медиите.
Велислава Кръстева - депутат от ПГ на ДПС: Преди 4 месеца ние с колегите Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид внесохме законопроект, който дава възможност за осветяване и публичност както на собствеността на медиите, така на тяхното финансиране. Моят апел към вас е - подкрепете го.

Така приетият днес Отчет на СЕМ откри дебата за нова регламентация на медийното съдържание.