НОВИНИ

Отчетът на СЕМ за 2017 г. пред Народното събрание

Над 28 хиляди часа наблюдение на радио и телевизионни програми са направили от Съвета за електронни медии през 2017 година. Това стана ясно от отчета на институцията, който беше одобрен от парламента. Сред по-важните акценти през отчетния период са: изборът на генерален директор на БНТ и посредническата роля между БНР и Музикаутор. Приемането на отчета на регулаторния орган стана повод за дебати за въвеждането на нови правила в медийната сфера.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
20:34, 10.05.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Отчетът на СЕМ стана повод депутатите да дебатират доколко в момента държавата регламентира адекватно медийното съдържание. Разискваше се свободата на словото и връзката й с прозрачността при финансирането на медиите. След повече от час спорове се очерта мнението, че са необходими нови правила в медийната сфера.

Антон Кутев - зам.-председател на ПГ "БСП за България": Най-важният въпрос, който ние като общество трябва да решим, това е въпросът за обществената функция на медиите. Защото, да, ние имаме 2 обществени медии, които обаче са 3% от пазара. Какво правим с останалите? Големите частни, те работят за печалба, те са търговски дружества и казват ние имаме търговски интерес, не ни занимавайте с глупости. Ние не сме решили проблема с финансирането и с прозрачността на финансирането, и с прозрачността на собствеността не сме решили проблема окончателно.
Вежди Рашидов - председател на Комисията по културата и медиите, ГЕРБ: За първи път така, не 90%, а 100% се съгласявам с г-н Кутев, защото е 100% прав. Подскачат едни определени грантаджии за свободата на словото, но то е в ръцете на самите медии, колеги. Просто законите трябва да регламентират свободата на парите, до каква степен собствениците имат пълната свобода да манипулират обществото.
Павел Шопов - депутат от ПГ "Обединени патриоти": Сигурно няма по-нереформирана, по-страшно закостеняла и по-подчинена, и по-несвободна институция и сфера в обществените отношения от тази на медиите.
Велислава Кръстева - депутат от ПГ на ДПС: Преди 4 месеца ние с колегите Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид внесохме законопроект, който дава възможност за осветяване и публичност както на собствеността на медиите, така на тяхното финансиране. Моят апел към вас е - подкрепете го.

Така приетият днес Отчет на СЕМ откри дебата за нова регламентация на медийното съдържание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обсъждат проекта за Национална здравна карта в Парламентарната здравна комисия
Обсъждат проекта за Национална здравна карта в Парламентарната здравна комисия
Център  за диагностика на електромобили откриха в гимназия Хенри Форд
Център за диагностика на електромобили откриха в гимназия "Хенри Форд"