Анализ след евроизборите твърди, че в близо 40% от секциите с машинно гласуване преференциите не са отчетени коректно от секционните комисии. Данните са на Института за развитие на публичната среда. Според тях преференциите или не са пренасяни изобщо, или само частично в окончателния протокол. Този проблем е установен в 1139 от общо 3000 секции и засяга всички партии и коалиции. От ЦИК не потвърдиха тази информация. Поясниха, че отговорността за отчитане на резултатите е на самите секционни комисии.

Според Института за развитие на публичната среда на евроизборите с преференции са гласували 34,4 % от избирателите. Това е увеличение от 8,4% в сравнение с изборите през 2014 г.

Най-често преференции са използвали избирателите на ВМРО, най-малко - тези на ДОСТ. Най-много с преференции са гласували във Враца и Монтана - по 40%, най-малко - в Кърджали, Търговище и Разград.

Машинно в трите хиляди секции в страната са гласували близо 159 хил. души или 25,7%.

Най-много те са били в 23 и 24 софийски район, най-малко - в Кърджали, Търговище и Монтана.

Окончателно ЦИК обяви разпределението на мандатите за българските евродепутати

Окончателно ЦИК обяви разпределението на мандатите за българските евродепутати

Централната избирателна комисия обяви току-що разпределението на 17-те мандата от България за новия Европейски парламент.

Въпреки двустепенната проверка на РИК и ЦИК анализът на института е показал, че в 40% от секциите с машини, преференции на гласоподавателите не са отчетени коректно. Това е установено от съпоставянето на резултатите от машинното гласуване с тези в окончателния протокол. Гласовете от машинното гласуване се пренасят ръчно в окончателните протоколи от членовете на СИК. Затова често има грешки - изцяло непренасяне на преференции, само частично пренасяне или чисто технически грешки- преференциите на един кандидат отиват за друг.

Дадоха и пример от секция в столичната община "Триадица".

Ива Лазарова, Институт за развитие на публичната среда: Първият кандидат в листата има 8 преференции, от дясната страна е машинния протокол - там се показва, че той има 15 преференции. Секциите, в които такива проблеми са идентифицирани, са 1139 от общо три хилядите секции, в които е имало машинно гласуване. Подобни грешки засягат всички участници в изборите.

От ЦИК не потвърдиха тази информация.

Александър Андреев, говорител на ЦИК Не бих могъл да кажа вярно или не, защото такава информация в ЦИК не е постъпвала, че има пропуснато отчитане на преференциите в машинното гласуване. Самите протоколи заедно с окончателния протокол, който излиза от машината, те се проверяват при предаването от страна на СИК на протоколите в РИК. Съответно тези данни вече се преценява дали са пренесени или не в протокола на СИК.
Грешки в протоколите са затруднили работата на ЦИК

Грешки в протоколите са затруднили работата на ЦИК

На официална церемония Централната избирателна комисия обяви имената на 17-те български евродепутати, които ще представляват страната ни през следващи...

Според Андреев задължението за отчитане на резултатите е на съответната СИК. Официална информация в ЦИК за нарушения нямало. Александър Андреев коментира и твърдения през последните дни, че гласовете "не подкрепям никого" са отишли при определени партии.

Александър Андреев, говорител на ЦИК: Те не отиват за подкрепата на никоя кандидатска листа, не се взимат пред вид и такъв е и текста на методиката, която е приложение от Изборния кодекс.

От Института за развитиe на публичната среда напомниха, че само след три месеца ще има местни избори.И тъй като машинното гласуване ще бъде вече в 6000 секции, предлагат: опростяване на протоколите на СИК, за да не се допускат технически грешки при изчисляване и нанасяне на резултатите, осигуряване на тайна на вота при гласуване с машина и по- добро обучение на комисиите.