НОВИНИ

Отчитат добра реколта на царевица

От Министерството на земеделието и храните определят като добра тазгодишната реколтата от царевица. В интервю за БТА експерти от Дирекция "Биологично земеделие и растениевъдство" в Министерството на земеделието и храните съобщиха, че по неокончателни оперативни данни на ведомството към момента са прибрани малко над 77 процента от площите за реколтиране с царевица или 3,3 млн. дка.

отчитат добра реколта царевица
bnt avatar logo
от БНТ
10:26, 17.10.2016
Чете се за: 00:26 мин.
У нас

Това представлява с 15 на сто повече спрямо същия период на 2015 г. Данните показват, че тази година прибирането на реколтата от царевица е с по-бързи темпове.

Производството възлиза на 1,7 млн. тона, което е с 21,4 на сто повече в сравнение с оперативните данни за същия период на 2015 г. при среден добив за страната - 516 кг/дка или с 2,3 на сто по-малко спрямо 2015 г.

По-ниските добиви към момента в някои засегнати от засушаване региони се дължат на намаляващата почвена влага през летния период, когато протичаше масовата вегетация на растенията. Това доведе до ускоряване развитието на културата и до преждевременно достигане на фаза пълна зрялост. Основно царевицата за зърно се отглежда на неполивни площи, поради което регионите с по-трайно засушаване са засегнати в по-висока степен, обясниха от МЗХ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Увеличава се броят на сигналите за съмнителен багаж в Брюксел
Увеличава се броят на сигналите за съмнителен багаж в Брюксел
Двама изпълнителни директори на НЕК с обвинение за АЕЦ Белене
Двама изпълнителни директори на НЕК с обвинение за АЕЦ "Белене"