НОВИНИ

Отчитат ръст на цените на земеделската земя у нас за последната година

Пет процента ръст на цените на земеделската земя у нас за последната година отчитат от Асоциацията на собствениците на земеделски земи. Обработваемата земя в България обаче продължава да бъде най-евтината и най-раздробената в Европа. Липсва голям интерес от страна на чужди инвеститори, което би повлияло на цените на земеделската земя.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова Екип на "По света и у нас"
12:34, 26.04.2019
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

През последните години пазарът на земя у нас е без сътресения, като се търсят предимно големи парцели с плодородна земя. Най-високи по традиция са цените в Добрич и Силистра, където декарът достига 2000 лв. Най-евтината земя е в Кърджали и в Габрово до 600 лв. на декар, тъй като е разпокъсана и не е атрактивна за инвеститорите.

Голям ръст на цените се наблюдава в Северозападна България, най-вече в района на Видин, където цените достигат до 1200 лв.

Стайко Стайков, председател на Асоциацията на собствениците на земеделски земи: При Видин има земя, която е на Дунава, има повече валежи. А и започна успешно отглеждане на втора култура, царевицата. Сега там има големи дружества, които купуват земя, самите арендатори също купуват, т.е. има голямо търсене, а предлагането е малко.
Александър Александров, председател на Съюза на зърнопроизводителите, Видин: Там, където земята формира по-висока цена като пазарна стойност, съответно и рентите са по-високи. Движат се в рамките между 30 и 40 лева.

Видин обаче е изключение. В голяма част от страната инвеститорите не само нямат интерес, но и се оттеглят от пазара на земя - сочат данни на браншовата асоциация. Причините са нерешени проблеми като липса на напояване, нормативната база е преправяна над 60 пъти, липсва дългосрочна стратегия за развитие на сектора. Имаме най-раздробената земя в Европа. Средният парцел в Южна България е 5 декара, а в Северна 8 дка.

Липсата на инвеститорски интерес се обяснява и с несигурността около новата обща селскостопанска политика, която ще приема следващия Европейски парламент. През 2019 г. се очаква ново, леко поскъпване на земята с около 5%.

Радослав Манолов - зам. председател на Асоциацията на собствениците на земеделски земи: Има много предпоставки за постепенно и стабилно покачване на цените на земята.Това е наличен свободен финансов ресурс, който търси къде да бъде локализиран и инвестиран.

Специалистите отказват по-дългосрочни прогнози, но предупреждават, че цените на земята са пряко зависими от успеха на земеделския бизнес у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рами Малек се снима във филм за Джеймс Бонд
Рами Малек се снима във филм за Джеймс Бонд
В първия от серията почивни дни: Натоварен трафик и засилен контрол по пътищата
В първия от серията почивни дни: Натоварен трафик и засилен контрол по пътищата