НОВИНИ

​Отделението по хемодиализа във Видин спира работа за ремонт

Отделението по хемодиализа във видинската болница спира работа от днес, заради ремонт. Центърът работи на авариен режим от понеделник, заради повреда в апаратурата. Всички пациенти са насочени към лечебни заведения в Монтана и Лом, като е създадена организация те да бъдат транспортирани безплатно. "Медицински одит" вече проверява смъртта на 50-годишен мъж, подлежащ на хемодиализа.

bnt avatar logo
от Анжела Каменова, БНР-Видин
17:24, 04.10.2018
Чете се за: 00:35 мин.
Още
​отделението хемодиализа видин спира работа ремонт

Пациенти казаха, че още през август са алармирали за нарушени стандарти в отделението.

Валери Нинков, пациент: „Лошата апаратура най-важно, другото е недостиг на персонал. Не може сестрите да се разпределят между отделения. По стандарт трябва да стоят постоянно и да наблюдават диализните постове. Машините постоянно излизат от строя."
Емилиян Петров, пациент: „Сигнализирахме за пропуски, които са постоянни по повод диализното лечение в отделението. Аз съм от 15 години на диализа, години наред се трупат."
;

Пропуски са установени и от Агенция „Медицинския одит" към здравното министерство.

д-р Богдан Томов, зам. директор на МБАЛ „Св. Петка"- Видин: „По тези сигнали приключи преди 20 дена проверката на "Медицински одит", която е излезнала с предписания. И най- вече имаме крещяща нужда от нови апарати."

Днес екип от агенцията отново е на проверка, заради смъртен случай на пациент на хемодиализа. От ръководството на болницата опровергаха твърдения на пациенти за завишена смъртност в отделението. От началото на годината случаите са четири, каза заместник- директорът. От болницата уверяват, че ремонтът на техниката в отделението ще приключи до понеделник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две осъдителни присъди по делото за срутилия се хотел Вероника преди 3 години
Две осъдителни присъди по делото за срутилия се хотел "Вероника" преди 3 години
Кирил Ананиев: Намаляват просрочените задължения на държавните болници
Кирил Ананиев: Намаляват просрочените задължения на държавните болници