Отделението по хемодиализа във видинската болница спира работа от днес, заради ремонт. Центърът работи на авариен режим от понеделник, заради повреда в апаратурата. Всички пациенти са насочени към лечебни заведения в Монтана и Лом, като е създадена организация те да бъдат транспортирани безплатно. "Медицински одит" вече проверява смъртта на 50-годишен мъж, подлежащ на хемодиализа.

Видин

Пациенти казаха, че още през август са алармирали за нарушени стандарти в отделението.

Валери Нинков, пациент: „Лошата апаратура най-важно, другото е недостиг на персонал. Не може сестрите да се разпределят между отделения. По стандарт трябва да стоят постоянно и да наблюдават диализните постове. Машините постоянно излизат от строя."
Емилиян Петров, пациент: „Сигнализирахме за пропуски, които са постоянни по повод диализното лечение в отделението. Аз съм от 15 години на диализа, години наред се трупат."
Пациенти от години сигнализирали за проблеми с хемодиализата във Видин

Пациенти от години сигнализирали за проблеми с хемодиализата във Видин

От понеделник има повреда в апаратурата, с която се извършва хемодиализа във Видинската болница. Днес ще започне ремонт, а докато бъде отстранена повр...

Пропуски са установени и от Агенция „Медицинския одит" към здравното министерство.

д-р Богдан Томов, зам. директор на МБАЛ „Св. Петка"- Видин: „По тези сигнали приключи преди 20 дена проверката на "Медицински одит", която е излезнала с предписания. И най- вече имаме крещяща нужда от нови апарати."

Днес екип от агенцията отново е на проверка, заради смъртен случай на пациент на хемодиализа. От ръководството на болницата опровергаха твърдения на пациенти за завишена смъртност в отделението. От началото на годината случаите са четири, каза заместник- директорът. От болницата уверяват, че ремонтът на техниката в отделението ще приключи до понеделник.

Пациент на Центъра по хемодиализа във Видин почина, МЗ разпореди спешна проверка

Пациент на Центъра по хемодиализа във Видин почина, МЗ разпореди спешна проверка

Незабавна проверка в центъра по хемодиализа във Видин разпореди министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, след като тази сутрин един от пациентите...