За саниране на малки жилищни кооперации държавата отпуска 200 млн. лв. евросредства. По програмата могат да кандидатстват сгради, които остават извън обхвата на Националната програма за енергийна ефективност. Условието е кооперациите да се намират в една от 28-те малки общини-бенефициенти. В Разлог, например, вече се санират 14 кооперации. Още по темата - от Александър Марков и Елена Чимева.

Всички малки жилищни кооперации и блокове до 35 апартамента в Белоградчик, Берковица, Разлог, Сандански, Козлодуй и още 23 малки населени места в България могат да кандидатстват за саниране с евросредства по Оперативната програма "Региони в растеж". Парите обаче ще отидат при най-добрите проекти.

Тази е и основната промяна в критериите за кандидатстване - държавата ще отпуска финансиране на принципа на конкурентния подбор.

Деница Николова, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството: Над 87% от цялата мярка, която е 207 млн. лв., вече е в изпълнение, тя е договорена, общините изпълняват своите проекти. Тук обаче говорим за остатъчен ресурс, който е спестен и трябва да подсигури постигането на индикаторите по програмата.

Финансира се монтиране на топлоизолация и нови дограми, а целите са спестяване на енергия и вредни емисии парникови газове.

Владимир Георгиев, кмет на Самоков: Има много голям ефект при хората и се приема много добре, защото всеки го вълнува това, какви сметки ще плаща и за отопление, и за осветление, и за всичко.

В 21-хилядната община Разлог 14 жилищни сгради са спечелили проекти по програмата и се санират.

Мария, домоуправител на блок в Разлог: За месец-месец и малко документите ни бяха готови.

До края на годината всички сгради в Разлог ще са готови.

Чувства се, че има и топлина. Тая изолация, която я правят, е добре.
От нас нищо не изискваха, само да си предоставим съгласието.

За саниране на жилищните сгради в Разлог са отпуснати 3,5 милиона лева.