НОВИНИ

Отец Паоло Кортези от Белене напуска България

Католическият свещеник от енория „Рождение на Блажена Дева Мария" в Белене отец Паоло Кортези напусна България! До това се стигна, след като тази седмица жители на Белене излязоха на протест срещу отец Паоло Кортези, недоволни от решението му да приюти семейство сирийски бежанци в църквата. Информацията за заминаването на отеца беше оповестена на личния му профил във фейсбук, където е написал, че напуска България невинен, с чест и с вдигната глава. От католическата църква заявиха за „По света и у нас", че решението е взето от епархийния дом в Русе, който отговаря за католическата общност в региона.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
18:02, 10.03.2017
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Вратите на католическата църква „Рождение на Блажена Дева Мария" в Белене днес са заключени. Жена, която се представи за служител в църквата, обясни, че отец Паоло Кортези взел решение да напусне вчера след разговор с католическата епархия в Русе.

"Тази сутрин тръгна!"
- Заминава за Италия и повече няма да се върне?
"Ами ние няма да ги оставим нещата така."
- В смисъл?
"Ще се борим за него да се прибира!"
- Огорчени ли сте от това, което се случи?
"Много лошо се получи. Заради 20 човека, които бяха на центъра и един Красимир Тодоров, и един кмет, който не си свърши работата се стигна до тук!"

От католическата епархия в Русе заявиха, че не могат да дават информация. На личната си страница във Фейсбук, свещеникът написа, че е следвал своята съвест, вяра, учението на Църквата и законите на Република България. По думите му защитата на невинни, достойни и малтретирани сирийци не е политика, нито повод за гордост.

През годините, отец Паоло Кортези успя да обедини православни християни и католици. През 2016 година президентът Росен Плевнелиев го удостои с почетен знак за приноса му към опазване на българската памет. Днес жители на Белене коментираха напускането на отец Кортези.

"Един свестен човек имаше в Белене и той си замина! Според мен това, че наближават избори, всеки гледа да изкяри нещо, и някой ще изкяри в края на краищата!"
„Вижте сега хората са наплашени, това е основният проблем тук!"

От община Белене заявиха, че нямат официално потвърждение от католическата църква за напускането на отец Паоло Кортезе. Единствената информация, с която разполагат е, че свещеникът е излязъл в отпуск.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Различията в стандарта на живот в големите и малките населени места
Различията в стандарта на живот в големите и малките населени места
В Карин дом сменят хартия срещу цветя
В "Карин дом" сменят хартия срещу цветя