НОВИНИ

Отглеждането на малини като алтернатива на тютюнопроизводството

Отглеждането на малини като алтернатива на тютюнопроизводството. Все повече земеделци в гърменското село Осиково поемат по този път. Производителите сами намират къде да реализират продукцията си, като някои от тях я продават за износ в чужбина. Справка от Регистъра на земеделските стопани показва, че у нас регистрираните малинопроизовдители са общо 902-ма, като през годините броят им се увеличава. Най-много са производителите, които отглеждат между 10 и 100 декара.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
07:17, 05.10.2016
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Тайр Арнаудски разказва, че преди седем години решил да пробва и засадил няколко декара с малини. Постепенно увеличил площите, за които се грижи и в момента има ферма от 4 декара за малини. Казва, че малините изискват по- малко грижи от тютюна, а климатът в района е подходящ за отглеждането им.

Таир Арнаудски: Те се засаждат им дават 12-15 години. Като 7-8-9 година са най-плододаващи. Eдин път ги сееш и 15 години се подсигуряваш с определена продукция, не говорим за количества.

Производителите казаха, че основен проблем е, че сами трябва да намерят пазар на продукцията си. Някои я предават на чуждестранни фирми за износ. Основните дестинации, за които България изнася пресни малини са Италия, Германия и Гърция. Алтин Хасанов работи с италианска фирма, казва, че изкупната цена, която му предлагат е добра.

Алтин Хасанов: „Изкупната цена е може би нормална. В момента изкупуваме на 3 лв. килограм. И дано се задържи така.

За първите шест месеца от годината държавата ни е изнесла около 10 тона пресни малини и над 1 700 тона замразени.

Алтин Хасанов: Стоката трябва да е добро. Най-вече да е здрава малината, да не разчупена, смачкана, трябва да е като мъниста да има вид. Всяка една стока няма ли вид е трудна за продаване.

Производители от Осиково казват, че от един декар малини се изкарват около 500-600 килограма плодове, а инвестицията за изграждането на малинова ферма е около 2 000 лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ураганът Матю взе най-малко 7 жертви в Хаити и напредва към Куба
Ураганът Матю взе най-малко 7 жертви в Хаити и напредва към Куба
​Водата от изворните чешми в Шумен е опасна за здравето на хората
​Водата от изворните чешми в Шумен е опасна за здравето на хората