НОВИНИ

Отиде си една от иконите на френското кино Жана Моро

На 89 години почина гранд дамата на френското кино Жана Моро. Издъхнала е в апартамента си в родния Париж. 65 години тя е една от иконите на големия екран, с незабравими роли, изиграни с присъствие и финес.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:05, 31.07.2017
Чете се за: 00:51 мин.
Още

Актрисата с чувствена красота и неподражем глас покори милиони по света с ролите си във филми на майстори като Бунюел, Трюфо, Мал, Ангелополус, Реноар, Антониони и обожавания от нея Орсън Уелс. Жана Моро има зад гърба си 65-годишна кариера. Дъщеря на танцьорка англичанка и французин, собственик на парижки ресторант, тя излиза на сцената без съгласието на баща си, скришом взима уроци по актьорско майсторство и на 19 години вече е най-младата актриса на Комеди Франсез. Дебютира на Авиньонския фестивал през 1947-ма. Баща ѝ Анатол разбира за заниманията ѝ след снимка от "Месец на село" по Тургенев, публикувана в списание.

Предпочитам да казвам, че съм била по-скоро независима, отколкото свободна, обяснява борбената Жана, която бързо се налага на големия екран. Казва, че дължи дикцията на майка си, че се научила да чете на 4, че сменя парфюмите си в зависимост от дните и сезоните и че никога не е била ревнива.

Оригиналното ѝ излъчване и безспорният талант я правят популярна в целия свят. Търсят я утвърдени режисьори, запечатва присъствието си с незабравими роли в "Дневникът на една камериерка", "Асансьор към ешафода", "Любовниците", с дуото с Биржит Бардо във "Вива Мария" и в по-ново време в "Никита" на Люк Бесон.

Френските медии почтително я наричат Мадмоазел. Последният ѝ филм е "Талантът на моите приятели", през 2015 г. Жана Моро е омъжена два пъти, има син. Два пъти председателства журито в Кан, избрана е за член на френската Академия на изящните изкуства. Наградена е с престижни международни награди, има три Сезара и почетен Оскар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сменят 1000 лампи по булевард България
Сменят 1000 лампи по булевард "България"
Отварят два нови приюта за жертви на трафик на хора
Отварят два нови приюта за жертви на трафик на хора