НОВИНИ

Отиде си голямата спортна легенда Иван Абаджиев

България загуби една от спортните си легенди. На 85 години тази нощ почина Иван Абаджиев. Големият български треньор по вдигане на тежести, който донесе най-значимите успехи за България в този спорт, беше начело на националния ни отбор близо 30 години. Отличията започват през 1969 с два златни медала на Европейското първенство, а първите олимпийски медали идват в Мюнхен. През годините отборът на Абаджиев печели 12 олимпийски, 57 световни и 64 европейски титли. Иван Абаджиев беше шест пъти най-добър треньор на България, а през 2001 г. е обявен и за треньор на страната на ХХ век.

bnt avatar logo
от Петър Василев
20:03, 25.03.2017
6892
Чете се за: 00:25 мин.
У нас

Той беше голям! И в спорта, и в живота. Всъщност, може би по-правилно е да се каже, че Иван Абаджиев бе един от великите треньори на нашето съвремие. Защо не и най-великият!

Пословичното му трудолюбие често граничеше с деспотизъм, но в тренировъчната зала той никога не допускаше компромиси. Неговата методика във вдигането на тежести, усъвършенствана десетилетия наред, създаваше неповторими шампиони, със свой неподражаем облик и стил. Допинг-скандалите в тежката атлетика не го подминаха, но не го сломиха, защото бе човек и на честта.

Към победите и славата винаги се отнасяше по своему скромно и сдържано, винаги гледащ към утрешния, а не към вчерашния ден. Иван Абаджиев живя за спорта и България. Сълзата сама се отронва! Сълза за Папата на българските щанги...

Поклон пред светлата му памет!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Увеличаване на незаконната сеч през зимата
Увеличаване на незаконната сеч през зимата
Съвременният прочит на най-известния световен мюзикъл
Съвременният прочит на най-известния световен мюзикъл