НОВИНИ

Отиде си Петко Бочаров

Дни след като навърши 97 години, най-възрастният действащ журналист на България си отиде от този свят. Наричахме го "Господин "Да, ама не" заради тази любима негова фраза, която често използваше в коментарите си. Произнася я за първи път в предаването "Телевизионно око" на БНТ. Петко Бочаров винаги търсеше горещия пулс на събитията, хората очакваха и вярваха на неговите думи, защото зад тях стоеше една голяма личност с богата биография. Самият той неведнъж припомняше, че е живял в три епохи и три Българии.

Петя Тетевенска
от Петя Тетевенска
09:31, 02.03.2016
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Висок и красив, при това умен и с чувство за хумор - така ще го запомним.

Петко Бочаров, от филма "Живот в три Българии": "Аз съм връстник на Ньойския договор, подписан след края на Първата световна война. Аз съм един от хората, които са наясно с това, което става в България и по света и съм наясно, просто защото така ми отреди съдбата".

С журналистиката започва в БТА, но не беше просто добър журналист и преводач на Вонегът и Сандбърг, беше човек от друг свят. Стоеше еднакво убедително в дискусии, като коментатор в студиото на "Всяка неделя" и в телевизионното шоу "Как ще ги стигнем..." с Тодор Колев.

"Най-много му приляга тази мелодия" (Марсилезата), казва някой от оркестъра...

Беше сред малкото публични фигури, който призна че е сътрудничил на ДС и се извини за това, много преди да извадят досието му. Но винаги, когато поредните трусове разтърсваха България, тичахме при него да питаме: "А сега какво ще стане?"

"Нашата орисия не знам каква е, още от Санстефанския договор България потъва все по-дълбоко в една зависимост, каквато я няма никъде по света. С всеки изминал ден моите тревоги за собствената ми родина се увеличават".


;

Винаги подчертаваше, че на 10 ноември българската журналистика е острието на реформите. Пазеше нейните принципи във всички времена.

"Журналистиката не е само репортерство, моля ви се. Журналистиката освен на въпросите къде, кога и прочие, трябва да отговаря на въпроса защо. Ние сме сега в окото на бурята, което се разгръща в целия свят, не само в България. Къде е нашето място в този изменящ се свят, а да видим сега дали може тази България да стане държава, каквато би трябвало да стане..."

Поклон пред неговия дух и неговата памет. Ще се простим с Петко Бочаров в неделя, в 13 ч., в храма "Свети Седмочисленици".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 600 знамена на 3-ти март в Петрич
Над 600 знамена на 3-ти март в Петрич
Aрестуван e вицепрезидентът на Фейсбук за Латинска Америка
Aрестуван e вицепрезидентът на Фейсбук за Латинска Америка