НОВИНИ

Отказът на Австрия да изпълни трансплантациите не е лично отношение към България

Българите, които чакат за трансплантация на бял дроб, няма да могат да я получат във Виенската болница, с която страната ни има договор. Малко след добрата новина, че е успешна трансплантацията на бял дроб на българка, стана ясно, че Австрия вече няма да приема чужденци. С повече подробности - вижте прякото включване на Татяна Йорданова.

bnt avatar logo
от БНТ
20:08, 07.08.2019
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Директорът на изпълнителната агенция "Медицински надзор" Росен Иванов коментира, че отказът на Австрия да изпълни трансплантациите не е лично отношение към България.

Росен Иванов: Австрия е взела решение, че известно време няма да извършва трансплантации на чужденци. Съвършено ясно ни беше казано, че това не е отношение към България. Най-общо казват, че имат прекалено голям брой чакащи австрийци и не могат с тях да се справят. Вероятно това е. Министерството провежда преговори с различни клиники от различни държави, водещи в тази област в Европа. Към момента обаче нямаме подписано споразумение.

Така 18 души от списъка с чакащите ще продължат да чакат нова надежда. Австрия обаче не се отказва от ангажимента да обучи наши специалисти, и една от надеждите е след като те се върнат от обучението, да извършват трансплантации на бял дроб у нас.

;

Още в началото на годината България сключи с Виенска болница споразумение, което задължава болницата да извършва трансплантации на бял дроб на българи и да обучава специалисти. Точно в тази болница се извърши и трансплантацията на 28-годишната Илияна - първата българка от списъка с чакащи бял дроб.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шесто денонощие продължава блокадата на пътя Сливен-Ямбол
Шесто денонощие продължава блокадата на пътя Сливен-Ямбол
Продължава издирването на туриста, изгубил се в Пирин
Продължава издирването на туриста, изгубил се в Пирин