Преди да стане ясно, че проектът за промени е отхвърлен, президентът Румен Радев коментира предложението държавният глава да определя избирателните райони при провеждане на мажоритарни избори. Той заяви, че президентът няма такива правомощия и посъветва депутатите, които са предложили създаването на 240 мажоритарни района, да не бягат от отговорност.

Румен Радев, президент на Република България: И разбира се, трябва да се държат като депутати в парламентарна република. Президентът има ясни правомощия и ангажименти към изборния процес и те са регламентирани в Конституцията. И не мисля, че с този закон трябва да се променят правомощията на президента по Конституция. Той няма нито правомощия, нито капацитет, като институция да извърши такова райониране. Това иска много задълбочени експертни способности, каквито Президентството не разполага с такива.
Парламентът охвърли предложението за въвеждане на мажоритарен вот

Парламентът охвърли предложението за въвеждане на мажоритарен вот

Парламентът отхвърли предложението на ГЕРБ за въвеждане на мажоритарен вот. 98 депутати от ГЕРБ и партия "Воля" подкрепиха проекта. Против гласуваха 1...