Нагли крадци откраднаха автомобила на мъж с двигателни увреждания от Варна, въпреки че колата е била обозначена със специален стикер. Потърпевшият Панчо Стойков е със заболяване на опорно-двигателния апарат. Въпреки увреждането си, той работи като домашен помощник и се грижи за мъж и жена със специални потребности. Кражбата поставя в затруднение варненеца не само заради личните му нужди, но и заради хората, на които помага. Сега той не може да ги заведе на лекар или до институциите, в които имат работа.

Варна

Всеки ден Панчо Стойков паркира автомобила си, пред блока в който живее във варненският квартал “Младост”. На 16 юни вечерта разбира, че колата му е открадната.

Панчо Стойков: С него обслужвам себе си като инвалид и допълнително работя в домашния социален патронаж. Обслужвам също инвалиди, възрастна жена на около 80 -81 години и в случая, когато установих кражбата, трябваше да отида да я взема от Галата.

Мъжът обяснява, че без колата ще му бъде трудно да работи към общинския социален домашен патронаж.

Панчо Стойков: По тази програма работя може би четири, четири години и половина и съм обслужвал доста инвалиди.

Недялка Николова е една от жените, на които Панчо помага всеки ден. Тя е трудно подвижна и откраднатият автомобил е бил единствената възможност да излезе навън, да отиде някъде, да бъде сред хора.

Недялка Николова Много е важно, защото не мога нито на автобусите да се качвам, нито подлези мога, няма асансьори да минавам, по стълбички не мога да вървя с количката. Той ми качва на буса количката и така се придвижвам, ходя в Терапията, ходя на лекари, ходя на изследвания”

Панчо Стойков е подал сигнал в полицията за кражбата на колата. Тя е обозначена със стикер, който показва, че е на човек с увреждания. Надеждата му е автомобилът да бъде намерен, за да продължи да помага на хора в нужда.