НОВИНИ

Откраднаха кутията за дарения в хасковската джамия

На Рамазан Байрам откраднаха кутията за дарения в хасковската джамия. Предполага се, че в нея е имало около 3 000 лева. Парите били предвидени за болни деца и ремонт на покрива на храма.

bnt avatar logo
от Ваня Петкова
20:15, 07.07.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Кражбата е станала следобед, по време, когато в джамията не е имало хора. Кутията била заключена и закрепена за стената с пирони.

Мюмюн Рамаданов, имам: Тука е крадена касата, вчера след обедната молитва отидох на погребение, имахме погребение и след това до 3 часа пазача беше тука, аз към 7:30 ч. дойдох, и видях, че няма касата е крадена. Развалиха ни целия празник.
Байрам Хаджи, пазач: Аз като тръгнах от тук в 3 часа, кутията беше там, аз като заминах, те са вардели, изкъртили. И джамията оставят постоянно отворена. Едно време стария мюфтия като беше тук, не беше отворено.

Вратата се оставяла отворена до късно през нощта, за да може да се ползва тоалетната на входа. Тъй като в момента тече Рамазан Байрам, в храма влизали много хора, а кутията била пълна с пари.

Байрам Хаджи, пазач: Какво можеш да кажеш, българин ли е, циганин ли е, не можеш да кажеш излизай. Влиза, уж молитва прави, ама от къде да знаеш какво намерение има.

Кутията се отваряла веднъж годишно. Предполага се, че в нея е имало около 3 000 лева. Парите се давали за нуждаещи се хора и за ремонт.

Мюмюн Рамадан, имам: Неверник, един човек, ако има страх от Аллах, не може да прави това, неверник, няма страх от нищо. Аллах пак ще дава, ще молим аллах, пак ще дава, но този,който взел тая кутия тук, хаир няма да види и дано да не види.

Това не е първата кражба в джамията. Преди месец изчезнала и кутията от тоалетната. От записите на поставените на входа камерите станало ясно, че са я взели ромски деца. Сега отново предстои полицията да прегледа записите. По случая е образувано досъдебно производство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
20 процента по-малко автомобили в квартал „Дружба” в Русе
20 процента по-малко автомобили в квартал „Дружба” в Русе
Плаж Силистар -  нов скандал?
Плаж Силистар - нов скандал?