НОВИНИ

Откриха 13 км от Северната тангента на София

Своеобразен маратон по откриване на нови пътища тази сутрин в София. Официално бяха пуснати 13 километра от Северната тангента на София. Скоростното шосе свързва Западната дъга на Софийския околовръстен път с бул. "Ботевградско шосе" и АМ "Хемус". Пътят струва малко над 180 милиона лева, като проектната скорост по новия участък е 120 км. в час. Паралелно беше открита част и от Западната дъга на Околовръстния път.

Александър Марков
от Александър Марков Оператор: Недялко Данов
20:20, 30.12.2015
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Северната скоростна тангента свързва София с три автомагистрали - Люлин, Хемус и Тракия. Дългият 17 км скоростен път има между шест и осем ленти в различните участъци и дневно по него се очакват между 40-50 000 автомобила, заяви регионалният министър Лиляна Павлова.

Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството: Направихме и невъзможното. Преди 5 месеца бяхме тук на гола поляна. 5 месеца по-късно имаме 8-лентов участък, 13,5 км. напълно готови и завършени, с акт 16. С разрешение за ползване.

Участъците, които бяха открити са от Ботевградско шосе до бул. Лазар Михайлов.

И от Околовръстния път при с. Мрамор до пътя за Требич. Премиерът Бойко Борисов също благодари на изпълнителите, тъй като заради бързата работа били спасени милиони левове еврофинансиране.

Бойко Борисов, министър-председател: Имаше дни с по 2400 машини на тая тангента. Бях им казал - не се ли справим до Нова година да загубим 220 милиона, догодина с 220 милиона по-малко ще строите.

По-късно шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" откри и отсечката от Западната дъга на Околовръстното - от АМ "Люлин" до моста над р. Какач.

Инж. Лазар Лазаров, председател на УС на АПИ: След няколко месеца, когато свържем Тангентата със Западна дъга 2, буквално от "Враждебна" дотук ще се стига за 15 минути. А не както доскоро - за час-час и половина.

Накрая на откриването премиерът настоя Тангентата да не се наричала "скоростна", за да не подтиквала любителите на гонки. И поздрави присъстващите.

Бойко Борисов, министър-председател: На Вас Ви желая да посрещнете Нова година безаварийно и не пийте ракия.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Абсурдите с БНТ 2 - да инвестираш в туризъм
"Абсурдите с БНТ 2" - да инвестираш в туризъм
Борисов: Турция прави опити да влияе на вътрешната ни политика
Борисов: Турция прави опити да влияе на вътрешната ни политика