Днес в зала "Универсиада" беше открито 13-ото търговско изложение за български производители "Златен лъв". То ще продължи до 8 декември и предлага разнообразни стоки от леката промишленост. На изложението българските производители могат както бързо да реализират своята продукция, така и да открият нови бизнес партньори.

Тази година на есенното изложение участват повече от 100 български фирми от различни браншове на леката промишленост. Има текстил и трикотаж, козметика, храни, вина.

Йорданка Чавдарова, управител на Бизнес център - България: Тук е мястото и за един по-сериозен бизнесконтакт, всички, които искат да разширят номенклатурата, асортимента си в магазините, могат да дойдат тук, за да се договарят с производителите.

А производителите тази година предлагат и нови продукти - например плодови вина от малини и боровинки.

БНТ: Харесват ли ги хората, търсят ли ги?

Михаил Василев, производител от Видинско: Направени са по стара автентична рецепта, само плод, чист плод, харесват ги.

Традиционно има и интерес към екологично чисти месни продукти, към детските дрехи, към козметиката.

Пламен Димитров, производител на месни продукти: Произвеждаме всичко от свинско месо, което е с гарантиран произход, което е най-важното за България.
Зорка Ямалиева: Част от хората вече се ориентираха и към българската козметика, прави впечатление, че този дял нараства във времето, но бавно.

На изложението цените са по-ниски от тези в магазините, а много от самите стоки са конкурентни на чуждите, казват организаторите.

Йорданка Чавдарова, управител на Бизнес център - България: Ние трябва сами да поддържаме производството, работните си места, да създаваме национален продукт, ако искаме да се развиваме.

Другото ново тук е аграр-пазар, който ще се проведе идния уикенд с 30 фирми, производители на био- и еко- продукти.