27 мигранти бяха открити тази сутрин от работници на разпределителната гара в Пловдив. Групата е била скрита във вагон от товарна композиция. Районната прокуратура в Пловдив започна досъдебно производство по случая. Пред разследващите чужденците са се представили за сирийци.

Пловдив

Сигналът за откритите мигранти е подаден тази сутрин в 9,50 минути. Композицията е пристигнала на гарата в Пловдив от Свиленград снощи. След прикачване на още вагони днес е трябвало да продължи към София.

Част от товарната композиция са били и няколко вагона от Турция. В един от тях е открита групата от нелегални емигранти.

Вагонът, в който са били затворени мигрантите, няма прозорци. При извършване на рутинната проверка на композицията Иван Желязков и колегите му чули гласове, идващи от един от товарните вагоните.

Иван Желязков, ревизор вагони в "Товарни превози" - Пловдив: При извършване на пробата, вътре имаше тропане. Може би се събудиха. Най-вероятно така беше, мислеха, че са пристигнали и така.

По-голямата част от групата са били жени и деца. Твърдят, че бягат от Сирия.

Иван Желязков, ревизор вагони в "Товарни превози" - Пловдив: Малки деца, жени, всякакви хора. Те все пак са бежанци, семейства. Бягат от сигурно заколение. Така че не можем да ги осъждаме за това.

В момента разследващите установяват дали действително мигрантите са сирийски граждани, както и кой и как е организирал предвижването им до България. След разпитите в присъствието на преводач хората ще бъдат настанени в миграционен лагер - най-вероятно в центъра в град Любимец.