Още един свинекомплекс в русенска област е заразен с африканска чума, потвърдиха от Българската агенция за безопасност на храните. Той се намира в село Караманово и в него се отглеждат 4500 прасета, които ще бъдат евтаназирани. Местните жители обаче не са съгласни с избрания терен, където ще бъдат загробени животните.

Русе

След като вирусът превзе и свинефермата в Караманово, багери започнаха да копаят край селото яма, в която ще бъдат загробени заразените животни. Хората обаче спрели машините, защото не са съгласни с избраната площадка. Те са притеснени, че тя ще бъде в близост до чешма с изворна вода.

Людмил Борисов - пастир: При проливни дъждове, водата всичката идва тук. Може да се зарази сигурно.
Димитър Анчев, пастир: Всеки се притеснява, много ясно. И аз пия от тая вода. Дано да не е тук.
Бисер Блажев, кмет на с. Караманово: Хората се опасяват, че ще бъде заразено. От тази чешма пият почти всички животни от селото. Поради недоволството на хората в момента ние намерихме ново място, което е на около 6 км от селото, където ще бъдат загробени, но просто ни трябва ден-два да може да се съгласува с всички институции.

От областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните в Русе обаче заявиха, че настоящия терен вече е съгласуван с всички институции, след оглед на комисия. Затова площадката няма да бъде сменена, а от утре със съдействието на собственика на свинефермата започва евтаназията на прасетата. Това е четвъртият промишлен свинекомплекс в русенско, в който взетите контролни проби от животните, се оказват положителни. Заради болестта в района е въведена 10-километрова наблюдателна зона, в която попадат 12 села от русенска и великотърновска област.

Какви са загубите на свинекомплексите в Русенско?

Какви са загубите на свинекомплексите в Русенско?

Трите свинекомплека в Русенско чакат милион и половина лева компенсации за загробването на животните и за дезинфекция. Сумата е заложена в обществена...